Cea care a sunat ”de sanchi” la numărul unic de urgență e o femeie în toată firea, nicidecum un copil fără minte!
Miercuri, 11 septembrie a.c., la ora 23:40, s-a dat alarma în poliția brăileană! La numărul unic de urgență 112, vocea panicată a unei femei reclama o urgență, iar apelul s-a întrerupt brusc, înainte ca operatoarea de serviciu să afle detalii legate de identitatea și de domiciliul interlocutoarei. Știți ce s-a întâmplat în cazul crimei urmate de sinucidere de la Mircea Vodă când, la fel, cu o zi înainte de descoperirea cadavrelor, victima sunase la 112, dar convorbirea fusese întreruptă înainte de localizarea apelului! După acel eveniment, polițiștii brăileni au trecut ”prin furcile caudine”, fiind investigați de cei de la IGPR – Control Intern, pentru a se stabili dacă aveau sau nu posibilitatea de localizare a unui telefon cu cartelă.
Și de această dată, apelul nocturn a pus pe jar toate structurile inspectoratului și s-a reușit, până la urmă, stabilirea locației apelantei, într-un imobil din comuna Viziru. Luată la întrebări, femeia a recunoscut că ”a fost o glumă, consecința unei provocări pe TikToc”. Mai precis, unul dintre prietenii virtuali i-a spus că nu are ”tupeu” să sune la 112, iar ea a vrut să-i demonstreze contrariul. Și-a adunat curajul (demn de cauze mai bune!) și a pus pe drumuri o grămadă de oameni care, în acest fel, au lipsit (poate) din alte locuri unde chiar era nevoie de ei. TikTok-ărița a fost amendată cu suma de 4.000 de lei, conform prevederilor OUG 34/2008.
În perioada 15 iulie – 1 octombrie 2024, la nivel național se desfășoară campania de prevenire a actelor de alertare abuzivă a autorităților ,,Apelul fals la 112 pune vieți în pericol! Sună responsabil!” campanie inițiată de Poliția Română prin Istitutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității. Scopul campaniei este acela de creștere a gradului de conștientizare a populației cu privire la importanța utilizării responsabile a numărului de urgență 112 numai în situații de urgență reale.
Apelurile false/abuzive la numărul unic de urgență 112 aduc prejudicii foarte grave la nivelul societății și tulburări ale siguranței publice, atât prin natura și amploarea forțelor implicate în luarea măsurilor de investigare, identificare și contracarare, cât și prin starea de temere generată în rândul cetățenilor (atât cei direct afectați – minori, adulți aparținători, cât și populația generală, prin mediatizarea ridicată a cazurilor, de exemplu a cazurilor de alerte false cu dispozitive explozive).
Apelurile false pot costa viața unei persoane aflate în pericol, pentru că operatorul se ocupă de un apel non-urgent, iar pe linie poate aștepta o persoană care are într-adevăr nevoie de ajutor.
Vă reamintim că apelurile false la 112 se pedepsesc cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii, iar apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei ori cu muncă în folosul comunităţii de 100 până la 200 de ore.