Temele abordate în cadrul conferinței de presă au fost: proiectele IJJ Brăila, evaluarea activității Inspectoratului în luna august, calendarul misiunilor pentru luna septembrie, măsurile de ordine publică în zona adiacentă unităților de învățământ în anul școlar 2024-2025 și activitățile desfășurate de Biroul Resurse Umane, în contextul concursurilor de încadrare în instituțiile M.A.I.
Miercuri, 4 septembrie a.c., la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, a avut loc o conferință de presă susținută de inspectorul șef al instituției, col. Nicolae Iulian Albăceanu, împreună cu adjunctul inspectorului șef, col. Constantin Țupu, colonelul Marian Bulete – șeful Serviciului de Ordine și Siguranță Publică, mr. Lucia Ionescu – șef Birou Resurse Umane și purtătorul de cuvânt, sg. maj. Rodica Balaban.
Temele abordate în cadrul conferinței de presă au fost: proiectele IJJ Brăila, evaluarea activității Inspectoratului în luna august, calendarul misiunilor pentru luna septembrie, măsurile de ordine publică în zona adiacentă unităților de învățământ în anul școlar 2024-2025 și activitățile desfășurate de Biroul Resurse Umane, în contextul concursurilor de încadrare în instituțiile M.A.I.
Proiecte în derulare
Colonelul Constantin Țupu a precizat că, în prezent, Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila, este implicat în mai multe proiecte importante.
Este vorba despre reabilitare al sediului inspectoratului, proiect aflat în etapa finală de recepție a serviciilor de proiectare. Temporar, birourile vor fi relocate în corpul de construcție C1, situat în municipiul
Brăila, pe Calea Galați nr.346 A, din cadrul fostului Liceu Progresu – Constantin Brâncoveanu. Relocarea are loc concomitent cu asigurarea infrastructurii de telecomunicații aferentă clădirii, cu sprijinul S.T.S. și al operatorilor publici de telecomunicații. Mutarea poate fi finalizată la sfârșitul acestei luni.
Un alt proiect în desfășurare este modernizarea Bazei de pregătire din localitatea Muchea, modernizare menită să contribuie la creșterea gradului de siguranță al Poligonului. Proiectul beneficiază de suportul Academiei Tehnice Militare. De asemenea, se dorește construirea unei baze complexe de pregătire, cu condiția identificării sursei de finanțare, din fonduri naționale, cel mai probabil. Se au în vedere, totodată, și padocurile, construite în urmă cu aproximativ 20 de ani, după normele din acea vreme, și care trebuie regândite din punctul de vedere al spațiului alocat fiecărui câine, în parte, pentru odihnă, recreere și instruire.
Acțiunile lunii august
Colonelul Marian Bulete a făcut o trecere în revistă a principalelor acțiuni și activități derulate luna trecută.
În perioada 06-18 august, jandarmii au asigurat ordinea la manifestările cultural-artistice ocazionate de Zilele Municipiului Brăila și Ziua Marinei.
În perioada 1-31 august a.c. au fost ap 165 amenzi contravenționale, în valoare de aproximativ 77.000 lei.
Din totalul sancțiunilor contravenționale, 170 de sancțiuni au fost aplicate conform prevederilor Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice; 11 sancțiuni conform Legii 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun; 8 sancțiuni conform Legii 176/2024 – pescuitul și protecția resursei acvatice vii și 8 sancțiuni pentru alte acte normative.
Jandarmii brăileni au acționat împreună cu polițiștii de la IPJ Brăila, fiind constituite 430 patrule/dispozitive comune ce au intervenit în municipiu și județ. S-au adăugat 36 misiuni la diferite categorii de
manifestări, cu un efectiv de 417 jandarmi, manifestări cu public numeros (aproximativ 76.000 de participanți).
De asemenea, personalul I.J.J. Brăila a participat, în cooperare cu I.P.J. Brăila și Agenția Națională Antidrog, la 28 de activități stradale de prevenire și informare a cetățenilor despre efectele traficului și consumului de droguri sau altor substanțe halucinogene, prevenirea criminalității stradale și delicvenței juvenile.
În aceeași perioadă, au fost legitimate 1360 de persoane, 671 cu ajutorul aplicației eDAC. Prin apelarea numărului Unic de Urgență 112, 12 brăileni au solicitat direct sprijinul jandarmilor.
Conform planurilor de cooperare, echipajele Inspectoratului Județean de Jandarmi Brăila, împreună cu echipajele celorlalte structuri M.A.I., la invitația Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dunărea” Brăila, au
participat la exercițiul cu tema – “Activitatea structurilor de conducere și intervenție pentru gestionarea unei situații de urgență generate de o explozie urmată de incendiu”. Misiunea jandarmilor a fost aceea de a menține ordinea publică și de a gestiona pătrunderea în zonele de risc a persoanelor neautorizate.
Siguranța școlară
În luna septembrie, jandarmii vor fi prezenți, ca întotdeauna, la manifestările cultural-artistice și sportive -Zilele Orașului Ianca, Zilele Comunelor Jirlău, Unirea, Siliștea, Cuza Vodă și Bărăganul, Semi-maratonul Brăila 2024. – dar, pe primul loc, de această dată, este menținerea siguranței elevilor. Colonelul Bulete a precizat că IJJ Brăila are repartizate 30 de unități de învățământ din municipiu – 6 licee, 13 școli gimnaziale și 11 grădinițe.