Cazul copilei de 13 ani care s-a aruncat în gol de la etajul IV al blocului din cartierul Obor, a bulversat opinia publică brăileană. Vă reamintim că în seara zilei de marți, 18 februarie a.c., în jurul orei 20,30, a fost solicitată o ambulanță, pe strada Anton Pann, acolo unde victima zăcea pe asfalt. Distanța dintre apartamentul situat la etajul patru și sol este de aproximativ 12 metri. Medicii de pe ambulanță s-au chinuit minute în șir să o resusciteze și apoi au transportat-o la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila. De aici, copila a fost transferată, în comă, la Spitalul de Copii ”Sf. Ioan” din Galați, secția Terapie Intensivă.
Purtătorul de cuvânt al unității medicale gălățene, dr. Iuliana Moraru, a precizat, pentru Ziarul Comunitatea:
”Starea pacientei este critică, iar prognosticul este foarte rezervat. Sunt multiple traumatisme, craniene, toraco-lombare, coloană. Dacă vor interveni modificări în următoarele ore, din păcate, nu vor fi dintre cele mai bune”.
Potrivit surselor noastre, se pare că fata ar fi avut niște discuții mai aprinse cu părinții, premergător gestului sinucigaș și în momentul în care aceștia au lăsat-o singură, s-a aruncat în gol.
Există semne!
Psihologul Cornelia Adeola, a vorbit, într-un interviu acordat moldova.europalibera.org, despre semnele la care părinții ar trebui să fie atenți, atunci când relațiile cu copiii aflați la vârsta adolescenței tind să devină tensionate.
”Sunt câteva semne, care includ: schimbările bruște în comportament și dispoziție, retragere și izolare socială, pierderea interesului pentru activitățile care îi plăceau anterior, apariția dificultăților de somn și de alimentație, copilul nu mai socializează și nu iese cu prietenii. Părintele trebuie să fie atent la aceste semne, dar și adulții din jurul acestui copil. (…) comunicarea dintre părinți și copil trebuie să fie deschisă. Părintele trebuie să creeze un mediu în care copilul să se simtă în siguranță, în care să poată să-și exprime emoțiile. Indiferent de vârsta copilului, dacă acesta spune că nu se simte bine, că are anumite gânduri legate de viață sau că viața nu îi mai este dragă, aceste vorbe trebuie luate în serios și nu trebuie să se intervină cu fraza pe care o auzim foarte des: „Ei, ce probleme poți avea tu la vârsta ta?!”. Toate emoțiile, sentimentele copilului trebuie să fie validate. Copilul trebuie să știe că este iubit necondiționat, indiferent dacă are anumite comportamente sau dacă are note bune sau mai puțin bune la școală, dacă este talentat în ceva sau nu”.
Update
Copila a decedat în cursul dimineții de joi, 20 februarie a.c., la mai puțin de 48 de ore după ce a fost preluată de ambulanță, în stare de inconștiență. De la UPU Brăila, după doar două ore, era transferată în comă, la Galați, tocmai pentru că starea sa era foarte gravă. Așa cum preciza purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii ”Sf Ioan”, evoluția nu avea cum să fie bună.