Prin hotărâre de guvern, Agenția Națională Antidrog (A.N.A.) a fost desființată, începând cu data de 13 martie a.c.. În locul A.N.A., Guvernul a înființat Agenția Națională pentru Politici și Coordonare în domeniul Drogurilor și al Adicțiilor (ANPCDA), aflată direct în subordinea Cancelariei Primului Ministru și nu a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), așa cum a funcționat vechea agenție.
Din acel moment, Centrul de consiliere și prevenire antidrog din Brăila, la fel ca toate celelalte din țară, și-a închis porțile, iar angajații de aici au fost redistribuiți. Cei care au lucrat pe partea de prevenire au fost preluați de Spitalul Județean Brăila, la nou-înființatul Centru de Sănătate Mintală și pentru Prevenirea Adicțiilor (CSMPA), din cadrul Spitalului de Psihiatrie ”Sf. Pantelimon”, în timp ce singurul polițist din echipă a plecat, prin transfer, la IPJ Botoșani.
Practic, Poliția, ca și instituție, a fost scoasă din campaniile de prevenire a consumului de stupefiante, tocmai în ideea că dependenții de droguri sau cei care prezintă un risc ridicat de consum și/sau dependență, aveau nevoie de consiliere din partea unor specialiști din domeniul medical.
Consumatorii de droguri aflați în grija Centrului antidrog desființat, au fost anunțați încă de la finele anului trecut că urmează a fi preluați de către CSMPA. Prin urmare, brăilenii care au nevoie de sprijinul specialiștilor antidrog, au fost îndrumați să meargă direct la Spitalul ”Sf Pantelimon” sau să sune la tel. 0239/624365 – int. 559 sau 0761100912, pentru o programare.
O singură mică (mare) problemă: în acest moment, reorganizarea Centrului de Sănătate Mintală pentru Adulți, din cadrul spitalului, s-a făcut doar pe hârtie, motiv pentru care minorii nu sunt cuprinși (încă) în schema de consiliere. Pe site-un instituției se precizează: ”În viitorul apropiat intenționăm să organizăm un Centru de sănătate mintală pentru copii” (detalii AICI).