Un amănunt mai puțin cunoscut este acela că atât agresorul, cât și victima protejată prin ordin de protecție emis de către judecător, vor purta dispozitive de monitorizare. Dispozitivul victimei se va activa în momentul în care agresorul s-a apropiat mai mult decât distanța admisă.
În județul Brăila, în primele 8 luni ale anului în curs, numărul faptelor penale de violență domestică a crescut cu 1,47% – de la 815 (în 2023), la 827, în 2024. Amploarea fenomenului arată cât de alterate sunt relațiile de familie, majoritatea victimelor fiind femei și copii, așa cum reiese din toate statisticile realizate la nivel național.
Au fost înregistrate creșteri, comparativ cu perioada similară din anul 2023, pentru loviri sau alte violențe (de la 574 la 581 de fapte) și nerespectarea masurilor dispuse prin ordinelor de protecție sau ordin de protecție provizoriu (de la 49 la 68 de fapte). Cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor o au „lovirea sau alte violențe” – 70 % (581 de fapte) și ,,amenințarea” – 12% (102 de fapte), acestea împreună reprezentând peste 80% din total.
După locul comiterii faptelor, 405 de infracțiuni au fost comise în mediul urban, 422 în mediul rural, 787 la domiciliu și 40 în spațiul public.
În primele 8 luni ale anului 2024, s-a înregistrat o creștere atât a numărului autorilor (de la 817 la 835) care comit astfel de fapte, cât și a victimelor acestora (de la 828 la 835). În aceeași perioadă, instanțele judecătorești au emis 142 de ordine de protecție, 47 fiind provenite din ordine de protecție provizorii. Din totalul ordinelor de protecție provizorii emise (89), 83 au fost confirmate de unitățile de parchet (93%).
Referitor la nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție sau ordinul de protecție provizoriu, au fost sesizate 68 de infracțiuni, dintre care 50 în mediul urban și 18 în mediul în rural. Polițiștii emit ordine de protecție provizorii, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestuia.
În aceste condiții, generalizarea sistemului de monitorizare electronică (brățări electronice), la nivel național, atât în cazurile de violență în familie (verificarea respectării ordinelor de protecție), cât și în alte cazuri prevăzute de lege (arest la domiciliu, control judiciar), este o necesitate impusă de situația de fapt. Un amănunt mai puțin cunoscut este acela că atât agresorul, cât și victima protejată prin ordin de protecție emis de către judecător, vor purta dispozitive de monitorizare. Dispozitivul victimei se va activa în momentul în care agresorul s-a apropiat mai mult decât distanța admisă.