În mai puțin de o săptămână, procurorii DIICOT au organizat patru acțiuni de amploare, pe linia traficului de droguri. Cercetările au evidențiat că mare parte din drogurile care ajung pe piața din România provin din Spania și sunt trimise prin intermediul firmelor de curierat. Principala țintă a distribuitorilor: consumatorii minori.
Miercuri, 16.05.2023, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea au reținut doi bărbați, pentru 24 de ore, cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc și deținere de droguri de risc și mare risc în vederea consumului propriu. Cei doi au fost opriți în trafic, în timp ce transportau cu autoturismul 5 kilograme de MDMA (amfetamină), în valoare de 150.000 euro. La perchezițiile domiciliare de pe raza județului Vrancea s-au găsit mai multe telefoane mobile, grindere și resturi de țigarete confecționate artizanal (ce prezentau urme de canabis).
Cercetările au stabilit că în perioada aprilie-mai 2023, cei doi traficanți i-au aprovizionat cu droguri de mare risc pe consumatorii din București și Vrancea. Pentru unul dintre ei s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, iar cel de-al doilea urmează să fie prezentat la instanță, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Acțiunea s-a derulat în colaborare cu polițiștii și jandarmii vrânceni.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.
Luni, 15.05.2023, un bărbat a fost reținut pentru 24 de ore, de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureș, pentru trafic de droguri de mare risc, pentru ca la data de 16 mai a.c., judecătorul de drepturi și libertăți să dispună arestarea acestuia pentru 30 de zile.
Individul tocmai preluase un colet și se îndrepta spre casă, atunci când ofițerii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Târgu Mureș l-au luat pe sus. Pachetul buclucaș conținea 5,26 kg de canabis, semințe din aceeași plantă, un cântar de precizie, fertilizanți folosiți la creșterea acestor plante, precum și ambalaje noi din plastic, cu închidere tip ziplock, folosite la distribuirea drogurilor către consumatori.
Flagrantul organizat luni, 15 mai a.c., are în spate multe luni de filaj și a fost organizat cu sprijinul Direcției Operațiuni Specialiale din Poliția Română.
În ziua de 10 mai a.c., procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Caraș-Severin și ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraș-Severin au efectuat 14 percheziții domiciliare pe raza județelor Caraș-Severin și Timiș, într-o cauză vizând săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și de mare risc, deținere de droguri de mare risc în vederea consumului propriu şi efectuarea de operaţiuni cu produse susceptibile a avea efect psihoactiv.
Procurorii DIICOT au stabilit că, în perioada 2021 – 2023, pe raza municipiilor Caransebeș şi Reşiţa au acționat trei gupări, care au reușit rapid să acapareze piața, distribuind substanțe posibil psihoactive, la prețuri derizorii, în medie 50 de lei/0,2 gr. Substanțele distribuite provoacă dependența foarte rapid, așa că numărul consumatorilor a crescut constant. Traficanții s-au orientat apoi și spre droguri de mare risc, pe care le amestecau cu alte substanțe, ”cocktail-urile” dovedindu-se aproape fatale pentru un număr foarte mare de minori care au ajuns, în regim de urgență, la spitalele din Reșița și Caransebeș, pentru îngrijiri medicale.
Culmea, traficanții acceptau drept plată pentru droguri, pe lângă banii cheș, bunuri provenite din furt. Unele dintre bunurile primite la troc au fost descoperite la domiciliile lor, în urma perchezițiilor. Mai mult, unii consumatori au intrat ”în solda” traficanților, pe post de furnizori en-detail, mulți dintre ei fiind adolescenți, cu trecere în mediul liceal.
De asemenea, la data de 9 mai a.c., procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor De Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia, împreună cu ofițerii de la Crimă Organizată au prins în flagrant un alt individ, în timp ce prelua un colet, pe baza unui document fals de identitate. Coletul conținea 400 g cocaină și fusese expediat tot din Spania, ca și în cazul de la Târgu Mureș. La data de 10.05.2023, Tribunalul Alba a dispus arestarea pentru 30 de zile a traficantului, urmând ca acesta să fie judecat și pentru comiterea infracțiunilor de fals privind privind identitatea, fals în documente și uz de fals.