Pentru prima dată în istoria Turciei, este necesar al II-lea tur de scrutin pentru alegerea președintelui. Cu toate acestea, presa elenă a vorbit în premieră despre ”victoria mascată” a lui Erdogan, pentru ca acum lucrurile să fie clare chiar și pentru mass-media occidentală
Președintele în exercițiu al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, se îndreaptă cu pași repezi spre ”o victorie istorică”, sub privirile resemnate ale Occidentului. Sondajele de opinie pre-scrutin îl plasau pe rivalul său, Kemal Kilicdaroglu, în poziția de favorit al electoratului, așa că realitatea a fost ca un pumn în stomac, mai ales pentru analiștii vestici. Actualul președinte a obținut 49,5% din voturi, în timp ce principalul său contracandidat, reprezentantul unei alianțe formată din șase partide de opoziție, a fost preferatul a 44,9% din electorat, cu 2 milioane de voturi mai puțin decât Erdogan.
Ultranaționalistul Sinan Organ, candidatul plasat pe locul 3, a obținut 5,2% din sufragii. Cum niciunul dintre candidați nu a reușit să treacă de pragul de 50%+1 din voturi, turul doi al alegerilor se va organiza la data de 28 mai 2023.
Potrivit hotnews.ro care citează agenția turcă de stat Anadolu, Diaspora turcă din Europa s-a împărțit în două. În Germania, Erdogan a obținut 99,38% din voturi, iar Kilicdaroglu doar 32, 96%. Erdogan a mai câștigat în Austria (71,68% vs. 26,15%), Olanda (68,76% vs. 28,52%), Franța (62,64% vs. 36,06%), Danemarca (57,3% vs. 40,48%) și Suedia (51,37% vs. 45,5%).
Kemal Kilicdaroglu a câștigat detașat în România (57,82% vs. 37,72%), Portugalia (91,39% vs. 4,42%), Spania (82,06% vs. 16,09%), Marea Britanie (79,03% vs. 18,23%), Italia (77,04% vs. 20,6%), Elveția (56,99% vs. 40,94%). El a obținut cele mai multe voturi și în diaspora de peste ocean, aproape 80%, atât în SUA, cât și în Canada.
Tot contrar așteptărilor occidentale, cetățenii turci din zonele devastate de cutremurul din luna februarie, au rămas alături de actualul președinte, la fel și cei din centrul Anatoliei și majoritatea populației rurale. Criza economică pe care o traversează țara nu a îndepărtat electoratul de valorile tradiționale promovate de partidul lui Erdogan, așa că formațiunea sa își păstrează majoritatea parlamentară, chiar dacă are un număr mai mic de reprezentanți, decât în mandatul ce urmează să se încheie.
Presa elenă a fost prima care a vorbit despre ”victoria mascată” a președintelui în exercițiu, luând în calcul mai multe scenarii. Pe fondul tensiunilor crescânde de pe scena politică turcă, dar și în actualul context geo-politic, pentru Recep Erdogan este mai bine să fie primul la vot pentru turul doi, decât dacă ar fi câștigat alegerile din primul tur de scrutin. Își asigură, spun analiștii, inclusiv electoratul celui de-al treilea clasat, Sinan Organ, deloc atras de viziunea liberală a lui Kilicdaroglu.
Trebuie precizat că Turcia este cel mai important partener economic din afara Uniunii Europene, pentru România.