Femeia este încă ”în solda” statului român, pentru că are în plasament o tânără studentă, dar Simona Cimpoae, directorul DGASPC Brăila, spune că, în cazul unei condamnări definitive, îi va fi retras dreptul de a mai îngriji copii la domiciliu
În urmă cu câteva zile, Judecătoria Brăila a condamnat-o pe Vasilica D., fostă angajată a DGASPC Brăila, la 2 ani închisoare cu suspendare, plus 60 de ore de muncă în folosul comunității, pe lângă alte obligații specifice, pentru săvârșirea infracțiunii de gestiune frauduloasă. Prin aceeași hotărâre de condamnare, instanța a obligat-o și la plata, către partea vătămată din dosar, a sumei de 82.269,71 lei, la care se adaugă dobânda legală de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, până la data achitării integrale. Totodată, instanța a menținut și sechestrul asigurător pe un imobil din Brăila, în valoare totală de 110.000 lei.. În plus, femeia trebuie să mai plătească și 3.550 lei, reprezentând cheltuieli judiciare.
Cercetarea penală, în acest caz, a început după ce Gabriel C. a depus mai multe plângeri penale la poliție. Omul reclama faptul că Vasilica D., în calitate de mandatar al mamei sale, s-a servit după bunul plac din contul bancar al acesteia, creând inițial un prejudiciu de 112.127 lei. Bărbatul a sesizat lipsa banilor, după decesul mamei sale bolnave de cancer, în momentul în care a primit certificatul de moștenitor. El a mai povestit anchetatorilor modul laborios în care a procedat Vasilica D., pentru a fi sigură că are deplină influență asupra bătrânei suferinde. Mai exact, Gabriel C. s-a trezit, la un moment dat, dat afară din locuința pe care care o împărțea cu mama sa, pentru că Vasilica D. o convinsese pe bătrână să schimbe ușa de acces în imobil. După trei luni, bătrâna a decedat, a fost dezbătută succesiunea acesteia și au ieșit la iveală toate aranjamentele femeii în care decedata avusese cea mai mare încredere.
Gabriel C. nu s-a limitat la plângerile penale și a mers inclusiv la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, așa cum a declarat directorul instituției, Simona Cimpoae, așa încât, la data de 12.01.2017, Vasilicăi D. i-a fost suspendat atestatul de asistent maternal profesionist, iar în luna aprilie a aceluiași an i-a încetat contractul individual de muncă la această instituție. De frică, Vasilica D. a returnat în contul bancar suma de 63.000 lei, înainte de a fi pusă sub acuzare.
Vreme de 5 ani de zile, Gabriel C. s-a luptat să obțină trimiterea în judecată a celei pe care o considera vinovată de devalizarea contului bancar pe care îl moștenise. După mai multe ordonanțe de clasare, contestate în instanță și desființate de către judecători, în noiembrie 2021, Vasilica D. a fost, în sfârșit, trimisă în judecată, în stare de libertate, pentru gestiune frauduloasă.
Din materialul de urmărire penală, completat de o expertiză contabilă, a reieșit faptul că din banii bătrânei, Vasilica D. a cumpărat un apartament în Hipodrom și a achitat anticipat mai multe împrumuturi bancare. Aceasta nu a recunoscut săvârșirea faptelor, declarând că a primit sume importante de bani de la fiica sa stabilită în străinătate și că toți banii cheltuiți din contul defunctei au fost strict în interesul acesteia, în ultimele sale luni de viață. Dar cum nu a reușit să dovedească în vreun fel cele declarate, judecătorii au conchis că nu spune adevărul.
În acest moment, hotărârea de condamnare nu este definitivă, iar Vasilica D. a formulat apel ce urmează a se judeca, cel mai probabil, în cursul lunii septembrie. Între timp, femeia este încă ”în solda” statului român și își păstrează statutul de persoană/”familie substitut” care are dreptul de a primi copii în plasament.
”În prezent, doamna are în plasament o tânără, în vârstă de 23 ani, studentă, care nu a optat
pentru încetarea măsurii de protecție speciala. Măsura de protecție este stabilită până la data de 30.09.2024, fiind revizuită anual. În cazul unei condamnări definitive, o persoană nu mai îndeplinește garanțiile morale pentru a primi un copil in plasament (nici ca asistent maternal permanent, nici ca familie substitut)”, a precizat Simona Cimpoae.