Ticu Maraloiu: ”Există suspiciunea rezonabilă că principalul inițiator al acestui abuz nu poate fi decât primarul Dragomir Viorel Marian (…) care ar dori, probabil, atribuirea acestor contracte unor societăți comerciale din anturajul său politic”.
Concluziile Expertul DNA: Cele două contracte au fost anulate în mod nelegal, cu primă consecință – majorarea valorii lucrărilor, ceea ce constituie pagubă la fondurile publice
Acest material se va înscrie în seria ”studiu de caz”. Nu vom insista asupra amănuntelor de ordin tehnic ca să nu plictisim cititorii. În schimb vom încerca să realizăm o imagine de ansamblu a evenimentelor, pentru a vă face o idee despre cât de periculos este la noi să înoți contra curentului și despre dezastrul ce poate să urmeze în stabilitatea economico-financiară a celor care nu vor să înțeleagă regulile jocului.
Licitațiile
Avem o societate – SC BARGE SPEDITION SRL, administrată de Ticu Maraloiu, devenit cunoscut în urma celebrului dosar ”Motorina” în care a fost inculpat și achitat, la finalul a 17 ani de procese. În anul 2019, societatea participă la licitații publice publicate de către UAT Municipiul Brăila în sistemul S.I.C.A.P., pentru atribuirea a două contracte de execuție lucrări, în cadrul proiectului ”Eficientizare energetică Grădinița nr. 36 Furnicuța și Grădinița nr. 47 Pinochio”. Prețurile ofertate (fără TVA) au fost: 1.490.524,53 lei pentru Grădinița Pinochio și 1.075.520,27 lei pentru Grădinița Furnicuța.
SC BARGE SPEDITION câștigă cele două licitații și semnează contractele cu Primăria Brăila, în luna decembrie 2019. După semnarea contractelor, societatea lui Maraloiu a angajat și alți muncitori față de cei pe care îi avea deja, a achiziționat materialele necesare derulării lucrărilor, a confecționat un container necesar organizării șantierului și a așteptat emiterea ordinului de execuție. Și cum acest ordin nu mai venea, a trimis Primăriei mai multe adrese. Două luni mai târziu, SC BARGE SPEDITION este informată că cele două contracte nu pot fi executate întrucât ”în momentul evaluării” realizate de membrii comisiei de evaluare, nu s-a observat, ”dintr-o eroare umană” a membrilor comisiei, că nu fuseseră depuse o serie de acte cerute în proiectul tehnic (mai multe fișe tehnice, printre care și fișele tehnice PSI). Cu toate acestea, aș cum s-a aflat ulterior, fișele tehnice PSI existau, dar la alte pagini; de aceea nu au putut fi vizualizate de către comisie, la momentul evaluării. De asemenea, societății lui Maraloiu i s-a reproșat că ”echipamentele PSI nu au fost ofertate financiar”.
Cum problemele semnalate de către comisia de evaluarea reprezentau mai puțin de 3% din valoarea contractelor, SC BARGE SPEDITION a propus modificarea acestora, fiind chiar dispusă să efectueze gratuit lucrările suplimentare. A considerat că este o soluție juridică viabilă, tocmai pentru că, precizează Ticu Maraloiu în plângerea înaintată la DNA, fusese ”agreată și în alte situații”.
Reprezentanții Primăriei Brăila au decis denunțarea unilaterală a celor două contracte, respingând soluțiile propuse de SC BARGE SPEDITION, pe motiv că lucrările urmau să fie efectuate din fonduri europene nerambursabile și orice viciu de procedură în atribuirea contractelor de execuție ar fi putut conduce la anularea finanțării.
UAT Municipiul Brăila reia procesul de atribuire a contractelor, în luna august 2020. În ambele cazuri sunt acceptate ofertele SC LARAPEU CONSTRUCT SRL Brăila, administrată de Constantin Paraleu (un apropiat al lui Bunea Stancu, spun sursele noastre), la prețul de 1.683.920,33 lei – pentru Grădinița Pinochio și 1.179.069,25 lei pentru Grădinița Furnicuța, prețuri fără TVA. Din start se observă o majorare a prețului de atribuire, în ambele contracte, față de cel stabilit anterior, cu SC BARGE SPEDITION!
Ticu Maraloiu ar fi vrut să își încerce norocul și a doua oară, pentru a câștiga cele două contracte pierdute inițial, dar în luna iunie 2020 a primit o nouă lovitură.
ANAF-ul!
SC BARGE SPEDITION era hotărâtă să obțină în instanță anularea deciziei Primăriei Brăila de denunțare unilaterală a celor două contracte, așa că a inițiat mai multe acțiuni civile în acest sens. Dar, ”ca un făcut”!, cu două luni înainte de a se înscrie din nou în cursa reatribuirii contractelor de execuție, Ticu Maraloiu s-a ”pricopsit” cu inspectorii ANAF. I s-a adus la cunoștință faptul că datorează statului român un plus de impozit pe salarii, în valoare totală de 300.000 de euro, pe motiv că și-a plătit muncitorii într-un mod incorect, pe când aceștia își desfășurau activitatea în Olanda. Mai precis, inspectorii ANAF au spus că salariul acestora, chiar dacă erau angajați în România, trebuia plătit la nivelul salariului din Olanda, nicidecum la nivelul României, plus diurnă, așa cum se întâmplase. Imediat, Ticu Maraloiu s-a trezit cu conturile blocate, cu sechestru pe bunuri și creditorii s-au repezit asupra sa, amenințându-l că îl vor da inclusiv afară din casă.
Pentru o firmă de calibru mijlociu, așa cum era SC BARGE SPEDITION, acesta a fost un șoc peste care nu avea cum să treacă. Ticu Maraloiu a fost nevoit să-și concedieze toți angajații și să declare falimentul societății. S-a judecat 3 ani cu ANAF-ul și, în final, a câștigat, dar deja era prea târziu. Omul de afaceri rămăsese fără nimic, se îmbolnăvise grav și toate încercările sale de a obține câștig de cauză, pe linie civilă, în conflictul deschis cu Primăria Brăila, au fost un eșec.
DNA – ultima soluție. Sau nu!
Între timp, SC LARAPEU SRL a dus la bun sfârșit contractele în cauză. Potrivit datelor din sistemul SICAP, firma administrată de Constantin Paraleu a câștigat, în ultimii ani, 17 licitații, pentru diverse lucrări contractate cu primăriile din județ sau cu Primăria municipiului Brăila. Valoarea totală a acestor contracte este de peste 15 milioane de euro.
Revenind la cazul SC BARGE SPEDITION, Ticu Maraloiu a apelat la ultima soluție: plângere la DNA împotriva primarului Dragomir și a membrilor comisiei de evaluare. ”Există suspiciunea rezonabilă că principalul inițiator al acestui abuz nu poate fi decât primarul Dragomir Viorel Marian (…) care ar dori, probabil, atribuirea acestor contracte unor societăți comerciale din anturajul său politic”, precizează acesta.
Din Raportul de constatare în domeniul achizițiilor publice întocmit de specialistul DNA rezultă, printre altele:
– ”dintr-o eroare umană”, angajații Primăriei Brăila nu au verificat modul în care ofertele SC BARGE SPEDITION îndeplinește cerințele caietului de sarcini, fiind încălcate astfel prevederile legale;
– decizia Primăriei Brăila de anulare a contractelor de execuție este nelegală:
– a fost majorată valoarea lucrărilor cu aproximativ 50.000 de euro, reprezentânddiferența dintre valoarea de atribuire a contractelor de lucrări societății LARAPEU și și valoarea contractelor de lucrări încheiate cu SC BARGE și anulate ”în mod nelegal”; această sumă, potrivit experului DNA, ”constituie pagubă la fondurile publice”.
Potrivit expertului DNA, ”persoanele responsabile pentru anularea nelegală” a contractelor încheiate cu SC BARGE SPEDITION, sunt angajații Primăriei Brăila – membri ai comisiilor de evaluare, prin dispoziția primarului Marian Dragomir: Surdu Marius Radu – director executiv DAPLPPP, Neagu Iuliana – director executiv SPPDRI, Bratu Angelica – director executiv DJCAPL.
În această cauză, Marian Dragomir nu a fost citat de procurorii Anticorupție, în timp ce membrii comisiei de evaluare au fost audiați doar în calitate de martori. La data de 17 august 2023, DNA – Serviciul Teritorial Galați a dispus ”clasarea cauzei cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, pe motiv că ”eroarea umană” a membrilor comisiei de evaluare nu este infracțiune, faptele nefiind săvârșite cu intenție. Procurorii DNA precizează că procedurile de atribuire ale celor două contracte au fost viciate din cauza angajaților primăriei care nu au constatat faptul că SC BARGE a încărcat în SICAP o documentație incompletă.
La data de 15 septembrie 2023 SC BARGE SPEDITION și Ticu Maraloiu au formulat o plângere împotriva soluției de clasare a DNA – Serviciul Teritorial Galați, solicitând desființarea ordonanței de clasare și redeschiderea urmăririi penale. Plângerea a fost respinsă ca nefondată, iar lui Ticu Maraloiu nu i s-a recunoscut calitatea de reprezentant al firmei, în condițiile în care, spun procurorii, societatea sa este în faliment și a fost numit un lichidator judiciar.
Ticu Maraloiu nu s-a lăsat și a reușit repunerea pe rol a dosarului, la Tribunalul Brăila, în încercarea de a-i fi recunoscută calitatea de reprezentant al SC BARGE, el fiind numit administrator special al firmei, în cadrul procedurii falimentului.
În acest dosar, judecătorii de la tribunal urmează să se pronunțe la sfârșitul acestei luni. Dacă este admisă cererea, plângerea penală depusă de Ticu Maraloiu împotriva primarului și a membrilor comisiei de evaluare va fi analizată pe fond, pentru a se stabili temeinicia ordonanței de clasare dispuse de procurorii DNA.