Una dintre cele mai importante secții, e la un pas de colaps!
Marți, 23.01.2024, medicul Pricope Ana Maria i-a dat ”cu flit” managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila, refuzând să ocupe unul din cele cinci posturi scoase la concurs. Medicul și-a motivat refuzul prin faptul că salariul pe care l-ar lua, într-o lună, aici, la Secția Radiologie, îl obține într-o singură zi, la o clinică privată din București. Problema e cam spinoasă și „prezintă umflături” și vă zic de ce: Secția de Radiologie a Spitalului Județean Brăila, adică locul unde noi, cetățenii, facem câte un C.T., R.M.N. sau ecograf, este prevăzută cu 14 posturi de medici; dintre acestea, sunt ocupate doar două posturi și mai există un al 3-lea medic, în vârstă de 72 de ani, respectiv, Cosmescu Petre, care, în privat, profesează și el la Radiologie.
Cam cât ar mai putea să reziste cei doi medici care fac 12-14 gărzi lunare? Ca un mic amănunt, numai ieri, un singur medic a dat 87 de rezultate! M-am interesat și eu prin țară și mi s-a spus că, într-o zi normală de muncă, un medic radiolog poate da 10-15 rezultate.
În aceste condiții, nu mai durează mult până cand medicii vor claca, atât fizic, cât si psihic, și atunci o să ne citească RMN-urile doamna manager! Nu spun că dânsa este vinovată 100%, dar nici nu poți să nu faci nimic ca să rezolvi situația asta! Deși Consiliul Județean oferă inclusiv locuințe medicilor care ar vrea să se stabilească în Brăila, nu prea are succes, pentru că Ministerul Sănătății, condus de pesedistul Rafila (fiul unui fost torționar bolșevic!), urmărește să depopuleze spitalele României de personalul medical specializat, așa încât românașii să se îndrepte spre clinicile private. Și atunci, de ce să mai plătesc CASS-ul, dacă nu mai pot beneficia de un act medical de calitate? Oare e normal să faci 87 de rezultate într-o zi?
Am uitat să vă spun că un medic primar învață peste 30 de ani: 8 ani școala generală, 4 ani liceul, 6 ani facultatea, 5 ani rezidențiatul, 5 ani pentru medic specialist și încă 5 ani, dacă vrea să devină medic primar; asta așa, ca să știe lumea cam cât învață o persoană ca să ajungă medic primar!
În aceste condiții nu prea înțeleg de ce salarizarea nu este pe măsura competențelor lor.
Vom reveni cu întrebări la Consiliul Județean Brăila și la managerul Spitalului Județean, să ne spună concret ce pot să facă (dacă pot face ceva!), pentru o normalizare a situației.