Primarul anchetat de inspectorii Antifraudă este o mare necunoscută pentru proprii cetățeni, din Surdila Găiseanca. Vedeți ce spun oamenii din comună și ce am descoperit noi acolo
Așa cum vă informam săptămâna trecută, Ziarul Comunitatea a intrat în posesia unor informații potrivit cărora primarul Drăguț Gabriel și viceprimarul Barbu Florinel, împreună cu mai mulți membri ai familiei, au fost convocați la Direcția Generală Antifraudă Fiscală, pentru a da explicații cu privire la accesarea fondurilor APIA. Se pare că la baza investigației inspectorilor Antifraudă ar fi stat o sesizare, fie din partea autorităților locale, fie din partea altei persoane. În respectiva sesizare se vorbește despre efective de animale trecute doar pe hârtie de către cei doi și, de asemenea,este adus în discuție primarul comunei Cireșu, Radu Popa, despre care s-ar fi menționat faptul că ar fi dat animale ”cu împrumut” celor din Găiseanca, pentru ca aceștia din urmă să obțină o suprafață cât mai mare de pășune și, implicit, bani europeni.
Primarul Drăguț a recunoscut, într-o discuție telefonică, faptul că a fost chemat să dea cu subsemnatul la Antifraudă și mai spunea că a prezentat toate documentele care i s-au cerut, fiind convins că situația s-a lămurit în avantajul său și a celorlalți implicați.
Vă promiteam că veți afla lucruri nebănuite despre pășunatul din Surdila Găiseanca, așa că vom începe cu declarația primarului PNL Gabriel Drăguț, cu privire la motivele convocării sale la Antifraudă:
”Am fost chemați, dar nu știu ce să vă spun acum, ar trebui soluționat cazul acolo. Ne-au chemat, noi ne-am prezentat cu toate documentele, doamna care a investigat cazul nostru, a spus că e ok. Vă dați seama că am fost chemați în baza unei plângeri, că nu putea nimeni să se sesizeze din oficiu. Acum e an electoral și cineva trebuie să îți ia locul. Știm exact cine ne-a făcut-o, da’ nu mai contează. Dumnezeu va avea grijă de fiecare în parte”.
La întrebarea noastră despre legăturile pe care le are cu primarul comunei Cireșu, Radu Popa, Gabriel Drăguț a răspuns:
”Noi avem animalele noastre, dânsul pe ale sale. Dar am cumpărat niște animale de la dl Popa și poate de acolo, legătura. S-a întâmplat în 2021. Am declarat animalele la medicul nostru veterinar, la circumscripția de care noi aparținem ca și comunitate. Deci n-am avut nicio treabă. Am cumpărat animalele de la dânsul și am făcut transferul aici, la circumscripția veterinară. Am cumpărat de la dl Popa vreo 250 de oi și niște capre. Soția le-a cumpărat. Ne poartă sâmbetele candidatul PSD de aici, fostul meu vice. Nemaiavând o legătură strânsă cu dânsul, încearcă pe toate căile să ne denigreze. Nu știu ce va urma. Am întrebat-o pe doamna de la București dacă vom mai veni vreodată și dânsa mi-a spus: „După cele relatate, sigur nu veți mai veni”. Bănuiesc că se va închide cazul, plângerea fiind nefondată”.
Gabriel Drăguț nu a fost însoțit de un avocat la Antifraudă și nici nu crede că va avea nevoie de un apărător. „Atât timp cât nu am avut nimic de ascuns, documentele le-am avut la noi și le-am și trimis înainte, n-aș fi văzut rolul unui avocat”. Ne-au cerut doar acte care să ateste animalele și pământul”.
Candidatul PSD care ”îi poartă sâmbetele”, la care făcea referire primarul din Surdila Găiseanca, este consilierul PSD Nicolae Barbu, fost viceprimar al lui Drăguț, pe vremea când amândoi erau membri ai partidului ALDE. Contactat de reporterii noștri, Nicolae Barbu a negat orice implicare în necazul ce l-a lovit pe fostul său coleg de partid, dar, pe de altă parte, a spus că nu se miră deloc că primarul are probleme cu legea. Și ce a povestit consilierul Barbu, e de Doamne ferește!
”Am auzit și eu că este investigat. Am candidat amândoi în 2016, pe listele ALDE, el pentru postul de primar, eu de vice, după aceea drumurile s-au despărțit. Nu am depus nicio plângere împotriva d-lui, dar nu că nu știe multă lume ce a făcut. Toată comuna știe despre animalele trecute în tabele pentru subvenții și, tot așa, se știe că este ajutat de primarul Popa Radu, de la Cireșu.
Soția lui Drăguț deține o pășune, dar unde sunt animalele, Dumnezeu știe! Că în comună nu sunt. Eu nu zic că nu le are, doar că nu le-a văzut nimeni. Pășunea se dă doar la crescătorii de animale din localitatea respectivă. Din moment ce ai pășunea unde e la toată lumea, acolo sunt și animalele tot la toată lumea. Numai că ale lui sunt invizibile, de când a luat pășunea în 2020. Are 50 de ha de pășune. Să facem un calcul: el are oi și se dau 50 de ari, la 6,6 oi. Adică, ar trebui să aibă în jur de 800 de oi. De-aia sare în ochi chestia asta: e cea mai mare fermă din comuna Găiseanca, pe care nu o poate vedea nimeni. Ca să deții animale, îți trebuie exploatație la medicul veterinar. Acolo se introduce în baza de date efectivul de animale. Eu nu contrazic pe nimeni. Poate avea animale, dar nu e normal să fie pe pășune? Că de-aia iei pășune! Pășunea lui e lăsată….pășunează oricine pe ea, iar animalele lui nu sunt.
Dacă vreți, veniți la Găiseanca și luați pe oricine, la întâmplare, și spuneți-i: domnule, vreau să ajung la ferma primarului. Fiind, pe hârtie, cea mai mare fermă, ar trebui să știe orice om. Unde am eu, spre exemplu, știe toată lumea. Eu am ferma din 2009. Deci dacă întrebați de ferma lui Barbu Nicolae, vă duce orice om. Dacă întrebați pe cineva de ferma primarului, se uită că și cum i-ați fi dat o palmă. Nu știe niciunul.
Din punctul meu de vedere, să faci chestia asta pe care a făcut-o el, e …. Pentru că, tehnic, poate trece animale oricine, problema e că trebuie să fie și în teren. Dacă la APIA depui cererea pentru subvenție, asta nu înseamnă că APIA nu mai vine în control la teren. Pășunea nu se dă până nu se numără efectivul de animale. Cine i-a numărat lui?
Până în 2017 când am dat eu pășunea, a început numărătoarea de la mine. Și am zis: de la mine în jos, toată lumea! Numărați cap cu cap de animal. Atât cât are, omul trebuie să primească. Este lege și trebuie să o respectăm. Așa s-a dat pășunea în 2017. Din 2018, se dă cu ștampilă. În 2018 s-a făcut o numărătoare de …a apărut un număr de animale de nu știut dacă au existat vreodată în Găiseanca atâtea, adică a trecut acolo cât a vrut mușchii lui. Au început să care animale din alte localități, le numărau…. Când verifici un animal, vezi dacă are clota la ureche, vezi la cine e, să nu se facă mișcări de-astea. De-asta e și chemat acolo unde este. A face o mișcare de animale, e una, a posta de la unu la altul, e alta. S-a făcut o numărătoare băbească, fără să se verifice în documente”.
Ancheta aflată în lucru la Direcția Generală Antifraudă îi are în vedere pe primarul Drăguț Gabriel, soția acestuia, Drăguț Nicoleta, viceprimarul Barbu Florinel, soția Barbu Rodica și cei doi fii, Barbu Daniel și Barbu Gabriel.
Potrivit ultimei declarații de avere, din luna iunie 2023, primarul Drăguț Gabriel apare cu o subvenție de la APIA, în valoare de 9.000 de lei, iar soția, Nicoleta, a obținut subvenții în valoare de 110.000 lei. De asemenea, doamna Drăguț a vândut produse animaliere în valoare de 30.553 lei, în timp ce soțul, Gabriel, a vândut produse în valoare de 1.300 de lei.
La data de 26 iulie 2023, pe numele primarului Drăguț a fost eliberat un certificat privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice ce atestă faptul că, pe raza comunei Surdila Găiseanca, Drăguț Gabriel produce lucernă bio.
Cu privire la subiectul legat de locurile de pășunat ce au stârnit un adevărat război în comună, ultimul tabel cu suprafețele de pășune închiriate arată că, întra-adevăr, Drăguț Nicoleta, soția primarului, are cea mai mare suprafață închiriată și anume, 50 ha. Per total, familia viceprimarului Barbu Florinel (soția și cei doi fii) dispune, totuși, de o suprafață mai mare: Barbu Rodica – 23 ha, Barbu Daniel – 23 ha și Barbu Gabriel George – 9,5 ha.
Zona Crepusculară!
Am vrut să vedem cu ochii noștri care e situația la fața locului și am purces către Surdila Găiseanca, în căutarea fermei/animalelor primarului Gabriel Drăguț. Și nu mică ne-a fost mirarea, abordându-i pe localnici, să constatăm că o întrebare foarte simplă îi poate încurca atât de tare: ”Unde este ferma sau grajdurile/animalele primarului Gabriel Drăguț?”, iar oamenii, cu o singură excepție, au declarat că nu știu ca acesta să aibă animale. Într-unul din cazuri, săteanul a zis că primarul nu are nici măcar găini, așa că nici vorbă despre oi sau altceva!
În final am găsit, totuși, un om care era destul de sigur de faptul că primarul își ține oile la Cireșu, la dl primar Radu Popa și le mai aduce în Surdila Găiseanca, din când în când, pe pășunea închiriată.
Am identificat, în teren, la marginea comunei, ferma consilierului Barbu Nicolae – crescător de bovine, la fel pe a viceprimarului Barbu Florinel. În zonă mai este o fermă, a altui cetățean, în total trei. Nu ne vom da cu părerea vizavi de existența sau inexistența animalelor din gospodăria primarului Drăguț. Instituțiile statului cu atribuții în domeniu se vor pronunța cu privire la acest caz.