Proxeneții care au sechestrat minore și le-au obligat să se prostitueze au fost condamnați în primă instanță. Toți sunt liberi să se miște în voie prin toată țara
Azi, Tribunalul Brăila s-a pronunțat într-una dintre cele mai complexe cauze de trafic de persoane și proxenetism, dosar instrumentat de procurorii DIICOT Galați. Toader Aurel, Agafiței Napoleon, Toader Constantin și Toader Armando Franco Ferrro au fost reținuți la data de 9 februarie 2021, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism. Cercetările au stabilit că în perioada august 2013 – februarie 2021, cei patru au recrutat, prin metoda „Loverboy”, tinere minore și majore pe care le-au cazat în locuințele lor și în alte locații intermediare. Cu promisiuni de căsătorie, dar și prin constrângere și prin îngrădirea libertății de mișcare și comunicare, le-au obligat apoi să practice prostituția în Spania, Irlanda, Belgia, Olanda, Germania.
Fetele minore au fost îndepărtate de mediul familial, proxeneții le-au împiedicat să ia legătura cu părinții și le-au ținut izolate în diferite case, până au împlinit 18 ani.
Procurorii au identificat nouă victime minore și majore, de pe urma cărora inculpații au obținut aproximativ 350.000 euro.
Cu ocazia celor opt percheziții domiciliare din Galați și Brăila, procurorii DIICOT și polițiștii de la Crimă Organizată Galați au găsit înscrisuri/documente de interes, telefoane mobile, bijuterii și ceasuri de lux, arme albe, precum și suma de 2500 euro.
La data de 10 februarie 2021, inculpații au fost arestați preventiv, de judecătorii Tribunalului Galați. pentru o perioadă de 30 de zile. Au scăpat de arest în luna martie anul trecut, când a fost instituită măsura controlului judiciar. Din acel moment au fost judecați în libertate, la Tribunalul Brăila. Potrivit sentinței date astăzi, proxeneții au primit în total 35 de ani și 8 luni închisoare cu executare, astfel:
Toader Aurel – 8 ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de trafic de persoane în formă continuată.
Agafiței Napoleon – 10 ani și 4 luni de închisoare, pentru trafic de persoane în formă continuată și proxenetism în formă continuată.
Toader Constantin – 9 ani și 4 luni de închisoare, pentru proxenetism în formă continuată și trafic de persoane.
Toader Armando-Franco-Ferro – 8 ani de închisoare, pentru comiterea infracțiunii de trafic de persoane în formă continuată.
Instanța menține măsura sechestrului asigurător instituit din data de 11.02.2021 emisă de procurorul de caz din cadrul Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Galați, privind următoarele: 220 lire sterline şi 550 lei, ridicate de la inculpatul Agafiței Napoleon, zis „Napu”; 2100 de euro, ridicată de la inculpatul Toader Constantin.
Totodată, judecătorii au hotărât menținerea măsurii sechestrului asigurător pentru: autovehiculul marca BMW 320D, achiziționat cu suma de 3.000 lire sterline și utilizat de inculpatul Agafiței Napoleon; cele două imobile din Galați, proprietatea lui Toader Constantin.
Instanța a mai dispus confiscarea sumei totale de 685.000 euro, astfel: în solidar, de la Toader Aurel și Agafiței Napoleon, 255.000 de euro; de la Agafiței Napoleon, 15.500 de euro; de la Toader Constantin, 365.000 de euro; de la Toader Armando-Franco-Ferro, 50.000 de euro.
S-a dispus, de asemenea, instituirea măsurii sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile deținute de cei patru inculpați, până la concurența sumelor confiscate și confiscarea unor telefoane mobile.
Pentru două dintre victime care s-au constituit părți civile în cauză, Tribunalul Brăila a hotărât plata de daune morale în valoare totală de 150.000 de euro.
Instanța a dispus și prelevarea de probe biologice de la cei patru inculpați, care vor fi utilizate pentru obținerea și stocarea în cadrul Sistemului Național de Date Genetice Judiciare a profilelor genetice ale acestora.
Până la sentința definitivă, proxeneții rămân sub control judiciar și au voie să se deplaseze oriunde în România. În multe cazuri, cei judecați în libertate și care se așteptau la ani mulți de închisoare, au fugit din țară înainte de pronunțarea unei sentințe definitive.