Reclamația unui consumator referitoare la “imposibilitatea achiziționării unui preparat culinar listat în meniul unității, cât și atitudinea neadecvată manifestată de către operatorul economic”, i-a „orientat” pe comisarii CJPC Brăila, la data de 15 mai a.c., către Restaurantul “ La Fenice ”aparţinând SC Alessandro Fenice SRL, de pe Calea Călărașilor, într-o acțiune de control.

Pentru neregulile constatate, comisarii CJPC Brăila au aplicat următoarele sancțiuni şi măsuri:
· 3 amenzi contravenționale în valoare de 8.000 lei;
· oprirea definitivă de la utilizarea în cadrul prestării serviciului de alimentație publică a 23 kg materii prime și produse finite nesigure în valoare totală de 1.600 lei și distrugera acestora printr-o firmă autorizată.
Principalele abateri constatate au fost:
· existența, în agregatele frigorifice, din blocul alimentar, şi în depozitul de alimente, a diferitelor materii prime şi produse finite cu data durabilităţii minimale depăşită;
· folosirea unor produse fără elemente de identificare şi caracterizare;
· utilizarea unor produse cu modificări organoleptice de aspect;
· folosirea unor produse pe suprafaţa cărora se aflau colonii de mucegai;
· utilizarea unor produse ce nu respectau temperatura de păstrare specificată de către producător;
· folosirea unui agregat de fierbere al pastelor făinoase, al cărui coșuri de fierbere aveau zone deteriorate, cu risc de contaminare a produselor finite cu corpuri străine
· lipsa monitorizării parametrilor de microclimat pentru materiile prime uscate și materiile prime refrigerate
· depozitarea necorespunzătoare, pe categorii, a materiilor prime, a materiilor auxiliare și a produselor finite
· utilizarea pentru depozitarea materiilor prime, auxiliare și a semifabricatelor, a ambalajelor provenite de la alte materii prime sau produse finite folosite
· folosirea unor materii prime, materiale auxiliare şi produse finite, în procesul tehnologic de fabricare al preparatelor culinare, fără a avea etichetă cu traducerea în limba romană a elementelor de identificare şi caracterizare
· existența informaţiilor obligatorii incomplete privind ingredientele componente, aditivii preparatelor culinare si declaraţia nutriţională a preparatelor din lista meniu.