Viorel Botea: ”Vrem să ajungem la 300 de elevi care sunt consiliați de către o persoană cu abilități psiho-pedagogice certificate. În felul acesta vom reuși să cunoaștem cu adevărat ce gândesc copiii”
În cadrul conferinței de presă de joi, 16 mai a.c., profesorul Viorel Botea, fost inspector general școlar și candidat pe listele AUR la Consiliul Județean Brăila, a atins mai multe subiecte nevralgice legate de sistemul de învățământ brăilean, vorbind, totodată, despre proiectele care ”se scriu deja”, menite să îmbunătățească situația din unitățile de învățământ: asigurarea serviciilor de consiliere, masă caldă, educația timpurie.
”Știți foarte bine că elevii noștri, copiii noștri, așa, mai pe românește, nu au cui să se destăinuie. Și, de obicei, își păstrează în suflet, în minte, diverse lucruri, idei, își formează diverse concepte care nu întotdeauna sunt cele mai bune. În momentul actual, la nivelul județului Brăila, sunt în jur de 25-30 de consilieri psihopedagogi, consilieri care au peste 1.000 de elevi fiecare, pentru a fi consiliați. Prin reglementarea unui proiect – acest lucru se poate face și deja am demarat acest lucru!, vrem să ajungem la 300 de elevi care sunt consiliați de către o persoană cu abilități psihopedagogice certificate. În felul acesta vom reuși să cunoaștem cu adevărat ce gândesc copiii, vom ști cu adevărat să vedem care este și situația vizavi de consumul substanțelor interzise și multe alte lucruri specifice sistemului educațional, cum este bullying-ul, pe care noi, pe baza acestor proiecte educaționale cu fonduri europene, le putem implementa. Acest proiect, în momentul de față, se scrie. Discut despre ceva care se scrie și care va fi supus organelor superioare pentru aprobare.
Un alt proiect cunoscut de toată lumea este proiectul ”masă caldă”. Dorim să fie implementat pe întreg județul Brăila, sprijinit de Consiliul Județean și de primăriile din fiecare localitate, ce presupune, așa cum am spus, o infrastructură corespunzătoare, în așa fel încât fiecare elev și, dorim noi, fiecare profesor, să se bucure de beneficiile acestui program. Un alt proiect este proiectul pentru educație timpurie care presupune sprijinirea tinerelor familii în educarea copiilor mici. Asta presupune infrastructura reprezentată de creșe, asta înseamnă proiectul ”masă caldă”, după cum vedeți, toate lucrurile sunt, dacă vreți, legate, în așa fel încât, la nivelul județului Brăila să avem, de fapt, ceea ce se întâmplă în alte județe. Pentru că, în alte județe, o parte din aceste proiecte sunt implementate și rezultatele s-au văzut și se văd. Acestea sunt câteva proiecte mari pe care dorim să le implementăm noi, AUR, în următoarea legislatură, la nivelul Consiliului Județean”, a precizat Viorel Botea.