Rezultatul fals pozitiv al aparatului, a lăsat un șofer profesionist fără obiectul muncii pentru aproape 5 luni de zile. Pentru a-l păstra ca salariat, angajatorul a fost nevoit să-i schimbe încadrarea și să-l folosească la cărat marfă
”Pozitiv” la ketamină și Bzp
Prin referatul din data de 11.04.2023, Serviciul Rutier Brăila a propus Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila ”clasarea cauzei având ca obiect săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, prevăzută de art. 336 alin. (2) Cod penal”. Parchetul a analizat propunerea organelor de cercetare penală, a constatat că aceasta este ”legală și temeinică” și a dispus, la data de 25.04.2023, ”clasarea cauzei cu privire la faptă (…), ca urmare a inexistenței faptei în materialitatea sa”.
Din referatul cu propunere de clasare rezultă că la data de 07.12.2022, la ora 19,48, polițiștii Serviciului Rutier Brăila au oprit pentru control, pe raza localității Chiscani, un autoturism Opel, condus de M.D., în vârstă de 24 de ani. Șoferul a fost testat cu aparatul Drugtest, iar rezultatul a indicat prezența în organism a două substanțe psihoactive: ketamină și Bzp (benzilpiperazină). A fost apoi condus la Spitalul Județean de Urgență Brăila, unde i-a fost recoltată o probă biologică de sânge, la ora 20,32 și o probă de urină la ora 20,37.
La data de 12.01.2023, Institutul de Medicină Legală Iași a emis un buletin de analiză toxicologică, din care rezultă faptul că examinarea probelor de sânge și urină recoltate de la brăilean, ”nu a fost pusă în evidență nicio substanță psihoactivă”.
Să recapitulăm:
07.12.2022 – reținerea permisului de conducere
12.01.2023 – rezultatele negative de la I.M.L.
11.04.2023 – referatul înaintat Parchetului, de către Serviciul Poliției Rutiere
25.04.2023 – clasarea cauzei
În toată această perioadă, șoferul nevinovat nu a avut dreptul să conducă autovehicule.
La un pas de concediere
M.D. este șofer profesionist, angajat la o societate locală, pe o mașină de distribuție. Provine dintr-un mediu onorabil, tatăl său este preot, iar la serviciu avea o reputație foarte bună. Asta până la ”momentul Drugtest”! Deși nimeni nu l-ar fi crezut în stare să consume droguri, faptul că pe numele său a fost întocmit un dosar de cercetare penală, cu suspiciunea de ”consum de substanțe psihoactive”, a ridicat niște semne de întrebare printre colegi și cunoscuți. Mai mult, pentru că i-a fost suspendat dreptul de a conduce pe perioadă nedeterminată, a fost lăsat practic fără obiectul muncii. Chiar dacă rezultatele analizelor toxicologice au venit cam la o lună după recoltare, șoferul a fost pieton până la data de 25.04.2023, când Parchetul a dispus clasarea cauzei.
Angajatorul tânărului ghinionist a fost nevoit să-l folosească, în tot acest timp, ”la cărat marfă”, pentru că altfel ar fi trebuit fie să-l trimită în concediu fără plată, fie să-l disponibilizeze pur și simplu.
Și ziarul Obiectiv Vocea Brăilei a prezentat un caz similar, în urmă cu aproximativ o lună de zile. La nivel național însă, situația este cu adevărat alarmantă. Un studiu realizat de Institutul de Medicină Legală ”Mina Minovici” relevă faptul că între 10 și 15% din rezultatele pozitive înregistrate de aparatele Drugtest sunt infirmate de analizele toxicologice de sânge și/sau urină.
Pe lângă problemele legate de eficiența aparatelor utilizate de polițiștii români, mai trebuie luată în considerare și situația socială a celor care rămân fără carnet: agentul reține permisul de conducere, se eliberează o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație, iar șoferul nu poate să conteste această măsură. De ce? Pentru că așa spune legea!
Avocații atrag atenția că sunt necesare atât schimbări legislative, cât și înlocuirea aparatelor folosite acum, pentru depistarea consumului de stupefiante; altfel, instanțele se vor confrunta foarte curând cu un val uriaș de procese, deschise de cei care au avut de suferit de pe urma rezultatelor fals pozitive la testare, peste tot în România.