Agresorul și-a petrecut ultimii 20 de ani mai mult după gratii, decât în libertate
Luni, 19 februarie a.c., printr-o hotărâre a Judecătoriei Brăila, Ionel C. (37 de ani) din Galați, a fost condamnat, în primă instanță, la 1 an, 2 luni și 979 zile închisoare, cu executare, pentru săvârșirea infracțiunilor de ultraj și distrugere. La rămânerea definitivă a sentinței, gălățeanul va mai avea de executat, practic, doar un an de pușcărie, dacă nu va fi modificat cuantumul pedepsei, de către instanța superioară.
Faptele ce au condus la sentința judecătorilor brăileni au fost săvârșite în Penitenciarul Brăila, unde gălățeanul ispășea, la acel moment, o pedeapsă privativă de libertate pentru furt. Din materialul de urmărire penală rezultă că, într-o perioadă mai lungă de timp, Ionel C. a primit mai multe sancțiuni disciplinare, în urma rapoartelor întocmite de unul dintre agenții de penitenciar, motiv pentru care deținutul, considerându-se persecutat, a trecut la ”contraatac”. La data de 13 aprilie 2020, Ionel C. l-a înjurat pe agentul respectiv și când acesta i-a comunicat că îi va face un nou raport, l-a amenințat că îl va tăia cu cuțitul. Asta în condițiile în care erau de față mai mulți gardieni, dar și un alt deținut!
Angajatul penitenciarului a declarat că, în ziua respectivă, Ionel C. a ajuns în zona biroului supraveghetorului, s-a uitat, după care s-a întors. Agentul l-a întrebat dacă are vreo problemă, dar bărbatul nu a răspuns. Un pic mai târziu, în timp ce gardianul discuta cu un alt deținut, Ionel C. a trecut pe lângă el și a început să îl înjure.
Agentul i-a cerut să vină în biroul supraveghetorului, dar acesta a refuzat și a mers în curtea unde deținuții se pot plimba. Evident, gardianul l-a ajuns din urmă, l-a întrebat cum se numește, iar gălățeanul i-a oferit un nume fals, motiv pentru care agentul i-a întocmit un raport de eveniment pentru nedeclinarea identității.
Ulterior, în aceeași zi, în timp ce persoana vătămată se afla în biroul supraveghetorului cu încă cinci colegi, inculpatul a venit să-l întrebe ce a scris în acel raport. Agentul i-a recomandat să se liniștească și să meargă în cameră. „Ia să vezi ce te tai eu pentru raportul ăsta!”, l-a amenințat deținutul.
Două săptămâni mai târziu, Ionel C., într-o criză de furie, a spart mobilierul din camera de deținere și a avut nevoie de îngrijiri medicale. Pe numele său a fost deschis dosar penal pentru ultraj și distrugere. Nici în fața procurorilor, nici în fața instanței de judecată nu a recunoscut că l-a terorizat pe agentul de penitenciar, iar despre distrugerile ulterioare a declarat că nu au fost intenționate. Din rechizitoriu mai rezultă faptul că Ionel C. este recidivist, fiind autorul mai multor fapte de furt, tâlhărie și tăinuire, infracțiuni pentru care a primit condamnări privative de libertate. Practic, în ultimii 20 de ani, a stat mai mult în spatele gratiilor, decât în libertate!