Un brăilean a reclamat la CJPC Brăila faptul că produsele de patiserie proaspătă și cele de tip fast-food, comercializate de Tinervis Group Srl – Patiseria Luca, sunt de o calitate îndoielnică. Prin urmare, în perioada 21.05.- 10.06.2025, angajații Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Brăila au desfășurat mai multe controale la cele cinci puncte de lucru ale operatorului economic, situate în municipiu.
Pentru neregulile constatate, comisarii CJPC Brăila au aplicat următoarele sancțiuni și măsuri :
- 7 sancțiuni contravenționale în valoare de 19.000 lei din care 4 avertismente;
- s-a dispus oprirea definitivă de la utilizarea în procesul tehnologic de fabricaţie cât şi de la comercializare, a diferitelor categorii de materii prime, semifabricate și produselor finite nesigure în valoare totală de 1559 lei și neutralizarea acestora de către o firmă autorizată.
- s-a dispus informarea corectă, completă și precisă a consumatorilor privind natura ingredientelor componente ale produselor finite de patiserie si fast-food şi prezentarea doar a informaţiilor conforme cu parametrii ce caracterizează produsele finite. Principalele abateri constatate au fost :
- s-a constatat depozitarea necorespunzătoare a ambalajelor de unică folosinţă utilizate pentru ambalarea produselor finite neprotejate împotriva contaminării microbiologice şi chimice;
- pentru depozitarea diferitelor categorii de deşeuri erau folosiți recipienţi fără sistem de acţionare la pedală care să evite intersecţia fazelor salubre cu cele insalubre;
- Depozitarea necorespunzătoare a ambalajelor din carton pe holurile de acces ale unităţii;
- Existenta în spaţiile de depozitare şi de expunere la comercializare a diferitelor categorii de materii prime, semifabricate şi produse finite cu modificări organoleptice de aspect, consistenţă şi culoare;
- Nerespectarea condiţiilor tehnice stabilite de către producător pe timpul manipulării şi depozitarii produselor pe bază de cacao;
- Lipsa monitorizărilor parametrilor de microclimat la agregatele frigorifice şi mese calde destinate depozitarii materiilor prime, a semifabricatelor şi a produselor finite;
- Intersecţia fazelor salubre cu cele insalubre (prezenţa în spaţiile de fabricaţie a ustensilelor şi substanţelor destinate igienizării; prezenţa obiectelor personalului lucrător);
- Utilizarea în etapele preliminare ale procesului tehnologic de fabricare a produselor finite a unor ustensile neprofesionale, insuficient igienizate
- În urma verificării disponibilităţii tuturor informaţiilor obligatorii privind etichetarea produselor finite s-a constatat informarea incorectă a consumatorilor privind natura ingredientului majoritar utilizat la fabricarea semifabricatelor de patiserie şi panificaţie.
- Afişarea unor informaţii şi indicaţii care nu sunt conforme cu parametrii ce caracterizează produsele şi care nu pot fi probate.
Multe dintre problemele constatate de instituția dvs se regăsesc și în patiseriile „PANDA”, în special cele legate de informarea incorectă a cumpărătorului in legătură cu ingredientelor folosite la prepararea produselor.
Este vorba despre ingredientul COCĂ CONGELATĂ.
PS. Există o contradicție între panourile publicitare pe care sunt afișate anunțuri ca „NIMIC CONGELAT”sau „FĂRĂ COCĂ CONGELATĂ”și etichetele de prețuri pe care sunt cu litere minuscule că unele produse de la patiseriile „PANDA” conțin cocă congelată.