Cetățenii habar nu aveau că există legislație în domeniul protecției animalelor! Mulți au aflat în premieră că riscă pușcăria dacă își abandonează sau dacă își bat animalele din curte
Joi, 18 mai a.c., polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au mers în comuna Movila Miresii, ”înarmați” cu pliante și au discutat cu cetățenii despre obligațiile ce le revin, în calitate de stăpâni ai necuvântătoarelor din bătătură. Acțiunea are, evident, caracter preventiv și nu este singulară. Agenții celei mai noi poliții din România trec ”prin furcile caudine” de fiecare dată când trebuie să găsească adăpost pentru animalele maltratate, apelează la ajutorul ong-urilor și se roagă de persoanele particulare să adopte ființele pe care nu le mai vrea nimeni.
Și la Movila Miresii polițiștii au putut constata că cetățenii habar nu aveau că există legislație în domeniul protecției animalelor, dar măcar s-au arătat interesați să-și sterilizeze gratis câinii și pisicile. Le-au fost aduse la cunoștință pevederile Legii 205/2004 privind protecția animalelor, Ordinul nr. 1/2014 privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân dar și sancțiunile la care se supun prin nerespectarea O.U.G. nr. 155/2001, privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.
Acțiunile de informare vor continua.
Potrivit Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor, proprietarii sunt obligați să se comporte fără brutalitate faţă de animale, trebuie să asigure condiţiile minim necesare scopului pentru care sunt crescute și nu au voie să le abandoneze. Deţinătorilor de animale le este interzis să aplice rele tratamente şi cruzimi.
Potrivit aceleeași legi, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă: intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor, despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare,
folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă.
Cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă sunt pedepsite următoarele infracțiuni: folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare, folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora, practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive, rănirea cu intenţie a animalelor.
Închisoarea de la 2 la 7 ani, se aplică pentru: uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, schingiuirea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale, zoofilia.
În anumite situații, instanţa poate dispune ca pedeapsă complementară interdicţia de a deţine animale pentru o perioadă de la un an la 5 ani.