Iulian Timofei vrea Corpul de control la Brăila și cere să cadă capetele șefilor de instituții.
Bine, bine, da’ cu gratiile cum rămâne?!
Prefectul județului Brăila, Iulian Timofei, s-a supărat rău de tot. De unde credea că, după cinci zile de controale, știe tot ce mișcă prin azile, acum și-a dat seama că a cam fost dus de nas. ITM-ul e, de fapt, singura instituție care, în ultimii ani, a dat amenzi cu duiumul, atunci când a constatat că prin cămine sau prin alte locuri, munca la negru e ”în floare”. Acum, dacă domnul prefect s-o fi supărat sau nu și pe dl. Arhire, nu știm. Cert e că faza cu căminul clandestin ignorat de instituțiile de control ale statului român, a avut darul de a-l scoate din sărite. La fel, nu știm cum i-a picat controlul de sâmbătă, la Căminul ”Sf. Dumitru”, unde bătrânii erau ținuți în spatele gratiilor prinse cu lacăt. Acolo, dacă – Doamne, ferește!, izbucnește un incendiu, oamenii ăia, cei mai mulți imobilizați la pat, nu au nicio șansă de salvare. Ne întrebăm, or fi dispărut zăbrelele, între timp? Știe cineva dacă, lăsați de capul lor, responsabilii căminului lasă ușa aia de fier deschisă?
Din câte știm, ITM le-a dat 30.000 de lei amendă pentru muncă la negru și de la Biroul de Presă al IPJ Brăila ni s-a transmis că ”în urma controlului efectuat în data de 24 iulie a.c., la Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice de pe raza municipiului Brăila, la solicitarea Instituției Prefectului Județul Brăila, Poliția Municipiului Brăila efectuează verificări pentru stabilirea cu exactitate a situației de fapt și luarea măsurilor legale ce se impun”. Și cam asta-i tot ce s-a întâmplat, până acum.
Revenind la comunicatul Prefecturii, cu privire la situația deloc roz de la Brăila, iată ce a precizat reprezentantul Guvernului în teritoriu:
“Sunt nemulțumit de modul în care s-a desfășurat actul de control deoarece am sesizat neconcordanțe în raportările către Instituția Prefectului (întârzieri în raportări, procese verbale având concluzii diferite de la o instituție la alta pe același obiectiv verificat, atât în ceea ce privește numărul de beneficiari cât și gravitatea abaterilor constatate). Ca o concluzie generală, se constată o superficialitate a actului de control.
În altă ordine de idei, îmi vine greu să cred că nu se știa de existența acelui centru rezidențial care își desfășura activitatea fără licență și autorizație, mai ales că unul dintre reprezentanții fundației sub umbrela căreia funcționa a declarat public că a avut controale de la structurile locale, încă din luna ianuarie anul curent.
Acestea sunt principalele motive pentru care m-am hotărât să mă adresez miniștrilor de resort, mai precis ministrul muncii și solidarității sociale Simona Bucura-Oprescu și ministrul sănătății Alexandru Rafila, precum și Guvernului României, cu rugămintea să trimită corpul de control pentru verificări la instituțiile deconcentrate care au participat efectiv la acțiunile privind centrele rezidențiale. Am spus de la bun început că nu voi arăta nici un fel de îngăduință față de abateri de la legislație: cine a greșit, să plătească! Inclusiv cu funcția! Solicit miniștrilor de resort ca, în cazul în care aspectele semnalate de Instituția Prefectului se confirmă, să-i demită pe șefii instituțiilor deconcentrate cu probleme”, a declarat prefectul Iulian Timofei.