Știrea inițială: 30 de bătrâni găsiți într-un cămin clandestin
În imobilul respectiv funcționează Asociația ”Aura 2010”, administrată de Aura Udrea, văduva lui Costel Frizeru, asociație aflată în pragul falimentului și care, potrivit surselor noastre, nu deține autorizație de funcționare
Comunicatul Prefecturii Brăila:
”La nivelul județului Brăila au fost controlate, în cursul zilei de ieri (11.07.2023), un număr de 14 centre rezidențiale publice și private conform unei planificări pe zone realizată împreună cu Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială. Comisia de control constituită prin ordin de prefect a hotărât, în cursul serii de ieri, închiderea unui centru în care erau cazate 41 de persoane. Neregulile constatate, pentru care s-a luat această decizie sunt lipsa licenței și a autorizației de funcționare.
Din 41 de persoane care erau cazate în acest centru, 23 au fost mutate în altă locație care își desfășoară activitatea cu autorizație de funcționare și care dispune de capacitatea necesară, iar restul de 18 au fost relocate în unități spitalicești din municipiu pentru a fi evaluate din punct de vedere medical, precum și pentru a beneficia de îngrijire specifică în perioada imediat următoare.
Inspectoratul de Poliție Județean Brăila a deschis dosar penal pentru exercitarea fără drept a unei activități (art. 348 din Codul Penal) și obținere ilegală de fonduri.
În a doua zi de control au fost constatate o serie de nereguli pentru care au fost aplicate un număr de 23 de contravenții din care amenzi în cuantum total de 108.6 mii lei”.
Potrivit Prefecturii Brăila, bătrânii au fost găsiți la Asociația ”Speranța 2015” (n.r. cu sediul social pe Bd. Dorobanților nr. 62, bl. A31), dar, de fapt, aceștia erau cazați pe strada Mircea cel Mare, unde figurează Centrul Rezidențial ”Sf. Elena”, al Asociației ”Aura 2010”, așa cum am precizat noi.
Mai mult, potrivit datelor existente pe site-ul mfinante.ro, Asociația Speranța 2015, a fost înființată în 2016 și nu are niciun angajat, deoarece nu are activitate economică, potrivit datelor economice pe anul 2021.
P.S.
Pe lângă exercitarea fără drept a unei profesii sau activități, ancheta ar mai putea scoate la iveală și alte infracțiuni. Aparținătorii bătrânilor cu siguranță primeau facturi și alte documente, în schimbul serviciilor prestate. Dacă bătrânii erau găzduiți în locația fără autorizație de funcționare, ne întrebăm, unde anume figurau în actele întocmite de către Asociație?
Știrea inițială, pe surse:
Astăzi, echipele mixte formate din funcționari ai instituțiilor de control din Brăila, au descins într-un imobil de pe strada Mircea cel Mare. Au găsit 30 de vârstnici, iar, potrivit surselor noastre, verificările au scos la iveală faptul că stabilimentul nu avea autorizațiile necesare găzduirii acestora. Acolo funcționează Centrul Rezidențial ”Sf. Elena”, al Asociației Aura 2010, administrată de Aura Udrea, văduva interlopului Costel Frizeru.
Potrivit surselor noastre, cei 30 de bătrâni au fost preluați de către autorități, pentru a fi redistribuiți. Pe surse, în cauză a fost întocmit un dosar penal pentru exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activități pentru care legea cere autorizație ori exercitarea acestora în alte condiții decât cele legale.
Aura Udrea și asociația pe care o conduce a ajuns în atenția Poliției în 2017. Atunci, împreună cu Adrian Ritzinger, director la AJPIS Brăila, la acea vreme, a fost cercetată și pusă sub acuzare pentru obținere ilegală de fonduri, abuz în serviciu și fals în înscrisuri. Dosarul a ajuns la DNA un an mai târziu.
Aura 2010 și-a continuat, totuși, activitatea. În prezent, Asociația este în pragul falimentului, pe rolul Tribunalului Brăila aflându-se pe rol un dosar având ca obiect procedura insolvenței. Practic, are datorii peste tot: ANAF, Electrica, Compania de Utilități Publice ”Dunărea” Brăila, Engie, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, chiar și la un cabinet de avocatură.
Aura Udrea nu a dorit să discute despre evenimentele de astăzi.
Vom reveni.