Paul Bălțat a obținut în instanță daune morale de la un consătean care l-a caracterizat drept ”c…vă politică”, pe o rețea de socializare
Paul Bălțat, fost candidat din partea PMP, la funcția de primar al comunei Viziru, la alegerile din 2016, fost consilier local din partea acestui partid, câștigător din nou al unui loc în CL Viziru și la alegerile din 2020, dar, de această dată pe listele PNL, și trecut apoi ”în barca” PSD, s-a trezit ținta criticilor ”fără perdea”, venite din partea unui consătean. Nemulțumit că traseismul politicianului nu s-a oprit ”în ograda” primarului PNL Ana Cornelia Măcrineanu (plecată și ea din PSD, la doi ani după ce a câștigat alegerile), Iulian Purcărea, susținător activ al PNL pe Facebook, și-a vărsat oful în texte deloc măgulitoare la adresa consilierului Bălțat. Printre altele, a folosit și expresia ”c…vă politică”, motiv pentru care politicianul l-a dat în judecată.
După doi ani, la data de 28 iunie a.c., Judecătoria Brăila a ajuns la concluzia că demnitatea și reputația consilierului Paul Bălțat au avut de suferit și a hotărât ca Iulian Purcărea să-i plătească suma de 5.000 de lei – daune morale, pentru ”încălcarea dreptului la demnitate, reputație și la propria imagine”.
Victoria repurtată în instanță vine să mai ostoiască un pic amarul lui Paul Bălțat care, odată trecut în tabăra PSD, nu a mai câștigat un alt mandat de consilier local, la alegerile din 9 iunie, așa că, din toamna acestui an, va rămâne, cel mai probabil, doar cu statutul de membru de partid. Mai trebuie precizat faptul că hotărârea Judecătoriei Brăila nu este definitivă, așa că, deocamdată, Paul Bălțat se bucură doar de o reușită intermediară în instanță, completată de dispariția postărilor supărătoare din mediul online.
Cât privește răspunderea civilă delictuală pentru afirmații/texte/imagini ce aduc atingere demnității și reputației unei persoane, Înalta Curte de Casație si Justiție a stabilit că rețelele sociale de tip Facebook, Instagram etc., reprezintă un spațiu public și nu privat, chiar dacă este accesibil doar unui număr restrâns de persoane. Prin Decizia nr. 1576/07.12.2011, Curtea Constituționala a statuat că demnitatea umană este un atribut inalienabil al persoanei, valoare ce impune fiecărui membru al societății un comportament de respect și protecție a celorlalți indivizi, fiind interzise atitudinile umilitoare sau degradante la adresa omului.