În primele 9 luni ale anului în curs, în Brăila s-au înregistrat mai multe infracțiuni contra vieții și integrității fizice, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, concomitent cu creșterea numărului de furturi, spargeri și înșelătorii – din categoria abuzului de încredere.
Astăzi, la sediul IPJ Brăila a avut loc o conferință de presă susținută de cms. șef Dorin Condruz, aflat la comanda Inspectoratului, cms. șef Marius Budu, șeful Poliției Municipiului Brăila, cms. șef Bogdan Zotoi – șeful Serviciului Poliției Rutiere și cms. șef Simona Costescu, șef Birou Siguranță Școlară.
Datele statistice prezentate de cms. șef Dorin Condruz, pentru perioada ianuarie-septembrie a.c.,au scos la iveală un trend ascendent îngrijorător, la capitolul accidente mortale în trafic, la infracțiunile contra vieții și integrității fizice și la infracțiunile specifice marii sărăcii, cum sunt furturile, spargerile și abuzul de încredere.
Astfel, în perioada analizată au fost sesizate 7.338 de infracțiuni, cu 6% mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut. Dintre acestea, 1.436 sunt infracțiuni contra persoanei (creștere de 2,45%), 2.740 infracțiuni contra patrimoniului (creștere de 5,2%) – cu 3% mai multe furturi, un minus de 25% la tâlhării, dar o creștere cu 25% a infracțiunilor de abuz de încredere.
În același timp s-a înregistrat o scădere cu 12,5% a infracțiunilor stradale. Chiar dacă aici trendul este descendent, atunci când vine vorba despre loviri și alte violențe (-21%), amenințări (-16%) și distrugeri (-27%), la infracțiunile de furt creșterea este de 28%, comparativ cu 2022 – perioada ianuarie-septembrie.
Pe linie rutieră, s-au înregistrat 46 de accidente grave (cu unul mai puțin decât în 2022), dar a crescut numărul persoanelor decedate de la 20 (în 2022), la 23 (în perioada ianuarie-septembrie 2023). Totodată, 33 de persoane au fost rănite grav. În perioada analizată au fost aplicate peste 30.000 de sancțiuni contravenționale la regimul rutier și au fost ridicate peste 2.000 permise de conducere și peste 500 certificate de înmatriculare.
Principalele cauze ale accidentelor rutiere sunt indisciplina pietonilor și a bicicliștilor și neacordarea de prioritate pietonilor.
Pe sectorul de ordine-publică, activitățile s-au desfășurat cu precădere în sistem integrat (Poliție, Jandarmerie, Poliție de Frontieră și Poliție Locală). Au fost organizate 1.800 de acțiuni cu efective mărite și 50 de razii, în urma cărora au fost aplicate 8.241 sancțiuni contravenționale, în special la Legea 61/1991.