Și o veste bună: din luna august, odată cu adoptarea Ordonanței nr. 29/2023 prin care se modifică Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, șoferii nedreptățiți își recuperează permisul de conducere mult mai repede
În cadrul conferinței de presă de astăzi, cms. șef Bogdan Zotoi – șeful Serviciului Poliției Rutiere Brăila (foto) a vorbit despre ciudățenia testărilor Drugtest care au fost infirmate, în 53% din cazuri, de rezultatele Institutului de Medicină Legală Iași. Mai exact, în perioada ianuarie-septembrie 2023, din cele 563 de testări cu drugtestul, 99 au ieșit pozitive la una sau mai multe substanțe psihoactive. Prima consecință pentru șoferi: ridicarea permisului de conducere și eliberarea unei dovezi fără drept de a conduce, plus dosar de cercetare penală.
Precum spuneam, rezultatele ulterioare la analizele de sânge și urină au infirmat prezența în organismul testaților a substanțelor interzise, pentru 53 de conducători auto, dar șoferii au continuat să fie pietoni mult timp după aceea, până la clasarea cauzei penale, de către unitatea de parchet.
”Prin Ordonanța de Guvern nr. 29/2023, din luna august, s-a reglat problema șoferilor ținuți fără carnet perioade foarte lungi de timp, în sensul că, în cazul unei astfel de situații (testare pozitivă cu Drugtest, infirmată de IML), permisul de conducere se restituie titularului acestuia imediat după aflarea rezultatului de la IML Iași, fără a mai fi condiționat acest lucru de soluționarea definitivă a dosarului”, a precizat cms. Zotoi.
Ce se feresc polițiștii să repete prea des, este faptul că șoferii pot refuza Drugtestul și pot solicita să se supună doar prelevării de probe biologice, la spital. Asta mai ales dacă știu că au folosit diverse medicamente, fără prescripție medicală, pentru afecțiuni minore de sănătate sau dacă au fost opriți de poliție la scurt timp după ce au fost anesteziați local, la stomatolog, spre exemplu. În aceste cazuri, când șoferii își cunosc drepturile, refuzul Drugtestului nu atrage după sine răspunderea penală, iar polițiștii nu au de ce să le rețină permisele de conducere, ori să întocmească dosar penal, pe motiv că aparatul de testare a salivei a dat, poate, greș.