Potrivit ultimului raport al Agenției Naționale Antidrog, tinerii încep să se drogheze de la 12-13 ani și aproape 11 procente din populația României, cu vârste cu prinse între 15 și 64 de ani, a consumat droguri cel puțin o dată în viață.
În seara zilei de 7 decembrie a.c., un echipaj de jandarmi a observat un grup de tineri al căror comportament a devenit suspect, la vederea autospecialei de la IJJ Brăila. Prin urmare, militarii i-au legitimat pe adolescenți și i-au percheziționat.
În cazul unuia dintre ei, un băiat în vârstă de 16 ani, au avut o surpriză: într-unul dintre buzunare i-au găsit un grinder care prezenta urme de sustanță vegetală și avea un miros puternic și înțepător, precum și un pliculeț care conținea o substanță albă de tip cristal.
„Le-am cumpărat astă vară de la mare, iar acum am ieșit afară pentru a le arunca la gunoi”, a fost explicația tânărului în fața jandarmilor. Cea mai surprinsă de toată tevatura a fost chiar mama adolescentului! În prezența acesteia, jandarmii au întocmit actul de sesizare, urmând ca cercetările să fie continuate de polițiștii de la Crimă Organizată, așa cum se procedează în astfel de cazuri.
Potrivit ultimului raport întocmit de Agenția Națională Antidrog, 10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puțin un tip de drog ilicit de-a lungul vieții (consum experimental), în timp ce 6% dintre ei au consumat și în ultimul an. Se remarcă o creștere a consumului de noi substanțe psihoactive (NSP). Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populației tinere (15-34 ani). Adolescența este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la inițierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanțe psihoactive (12-13 ani).
Cannabisul continuă să fie unul dintre cele mai consumate droguri în România, atât de populaţia generală (locul 2 în clasamentul celor mai consumate droguri ilicite din România, după noile substanţe psihoactive), cât şi de populația școlară.