Consilierul Costică Gorgan vorbește despre evaluări umflate, documente ignorate și defrișări ilegale și spune că instituțiile statului ar fi putut să se sesizeze din oficiu și să deschidă dosar penal
Vă amintiți scandalul izbucnit anul trecut, în urma hotărârii Consiliului Local al comunei Chiscani de a amplasa o bază de agrement cu specific pescăresc, fix lângă Mănăstirea ”Sf. Pantelimon”! Pe lângă faptul că s-a dus cu liniștea din zonă, s-a pus problema legalității proiectului, dar primarul Costică Busuioc Cojea a avut până la urmă câștig de cauză. Defrișările nu erau ce trebuie, dar nici ilegale nu au fost considerate, pe motiv că arborii se găseau pe un teren din categoria curți-construcții, autorizările nu prea erau nici ele ce trebuie, dar, tot așa, s-a concluzionat că, de fapt nu a ”bruscat” nimeni cadrul legal, așa că zona de agrement pentru copii și adulți împătimiți de pescuit în lacul cel sărat a devenit realitate.
Ziarul Comunitatea v-a prezentat pe larg acest caz, dar acum revine în actualitate, onor declarațiilor unui ”om din interior”. În cadrul conferinței de presă organizată de AUR Brăila, Costică Gorgan, consilier la Chiscani, singurul care s-a abținut atunci când s-a votat parcul de joacă finanțat din bani europeni, prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime, proiect al Primăriei Chiscani, a precizat, pentru ZC, că afacerea din stațiunea Lacu Sărat, pentru care s-a dat peste cap primarul Cojea, este și mai ”puturoasă” decât se credea.
”Și instituțiile care au fost acolo și au controlat, au susținut că nu fac parte din spațiile verzi (n.r. – terenul pe care este amenajată zona de agrement) , pe când noi avem hotărârea, a fost acolo un eveniment cu moartea unor persoane. În cadrul cercetării judecătorești s-a stabilit că acolo sunt spații verzi. Și atunci îmi pun întrebarea, dacă o instanță judecătorească a dat o soluție pe Legea 24 a spațiilor verzi, cum instituțiile prezente la fața locului au spus că (acele terenuri) nu fac parte din spațiile verzi? Mai mult de atât, în cadrul proiectului se specifica faptul că nu vor fi tăieri de arbori. Și ce am constatat? Au fost tăieri de arbori! S-au întâlnit anumiți consilieri (n.r. – consilieri locali de la Chiscani) cu reprezentanți ai unor partide în Lacu Sărat, cu un reprezentant, un preot, nu știu, îmi scapă numele, și au purtat discuții. Dar întrebarea a fost: de ce numai anumiți consilieri au fost prezenți? De ce nu s-a făcut o întâlnire în cadrul consiliului local, pe dezbatere, pe prezentare? Am întrebat, în cadrul unei ședințe, și pe constructor cum de și-au permis să taie copacii, când în proiectul tehnic spune clar că nu se vor tăia copacii. Cine le-a dat aprobarea? Conducerea primăriei! Acesta a fost răspunsul consemnat și în procesul verbal”.
Costică Gorgan spune că inițial s-au abținut de la vot și alți consilieri, în afara sa, dar ”după discuții și convingeri”, au votat pentru acest proiect. ”Suprafața aceea de 16.000 mp nici nu au specificat de unde au scos-o. Noi în inventar avem spații verzi cam 20 de ha. Figurează în inventarul domeniului public. Nici măcar nu rezultă face parte din suprafața asta sau au identificat-o atunci? Cum să votez niște aberații când în inventarul domeniului public 20 de ha de spații verzi figurează cam în valoare de 2 euro mp și aici urcă cam de 20 de ori mai mult!”, a mai precizat consilierul. Gorgan a mai adăugat faptul că instituțiile statului ar fi putut să se sesizeze din oficiu, în acest caz, și să deschidă un dosar penal.