Printr-un comunicat, Uniunea Națională a Barourilor din România, trage un semnal de alarmă cu privire la noua metodă ”brevetată” de escroci care, de această dată, se folosesc de identitățile avocaților. Și pentru că astfel de înșelăciuni digitale tind să se înmulțească, mai ales că, momentan, infractorii nu au fost prinși, este bine să aflați care este procedura de lucru a indivizilor.
”Un nou caz recent semnalat vizează utilizarea fotografiei de profil și a prenumelui unui avocat pentru a crea un cont fals de WhatsApp, prin intermediul căruia au fost contactate persoane din cercul de cunoscuți al acestuia, cu solicitări de bani. După ce tentativa a fost descoperită, numărul de telefon utilizat a fost monitorizat, iar infractorul cibernetic a continuat să își schimbe identitatea, folosind succesiv imaginea altor trei persoane, dintre care una este, de asemenea, un coleg avocat. În toate cazurile, autorii acestor fraude au folosit date publice disponibile online, precum fotografii de profil, prenume sau informații personale regăsite pe rețelele de socializare sau pe site-urile profesionale, pentru a crea conturi false credibile și a induce în eroare interlocutorii. UNBR consideră acest tip de practici extrem de periculoase, întrucât afectează grav încrederea publicului în profesia de avocat și expune atât avocații, cât și cetățenii, unor riscuri serioase”, se precizează în documentul publicat pe site-ul Uniunii.
Cristian Chirilă, decanul Baroului de Avocați Brăila, a declarat că este la curent cu această situație și că deja a luat măsuri de precauție: ”I-am avertizat pe colegii mei să își securizeze toate conturile online și, eventual, să trimită persoanelor din agenda telefonică un mesaj de atenționare. La Brăila, din fericire, nu avem, până în prezent, niciun caz de înșelăciune de acest fel, dar trebuie să fim prudenți”.
UNBR recomandă:
- Nu dați curs solicitărilor de bani venite prin aplicații de mesagerie, fără o verificare directă și telefonică a identității persoanei;
- Raportați imediat orice tentativă suspectă, atât către autoritățile competente (Poliție, DIICOT), cât și către UNBR sau baroul din care face parte colegul vizat;
- Avocații să verifice periodic dacă identitatea lor este folosită fraudulos în mediul online și să își informeze colegii în cazul apariției unor suspiciuni.