Discuțiile dintre elevii clasei a IV -a A, atunci când sunt departe de constrângerile adulților, scot la iveală o situație scăpată de sub control. Elevii vorbesc despre modul discutabil în care acționează învățătoarea Adelina Drăgan și recunosc persecuțiile la care a fost supus copilul care a ajuns la UPU, de unul dintre colegii lor, fără ca, la nivelul unității de învățământ, să se ia vreo măsură. În plus, copilului nu i s-a dat posibilitatea să recupereze în vreun fel materia pierdută, chiar dacă acum trebuie să stea acasă, la recomandarea medicilor
DGASPC Brăila – salvatorul copilului hărțuit
Mai întâi, veștile bune! Elevul din clasa a IV-a a Liceului ”Anghel Saligny” care a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Brăila și care spune că a fost lovit cu picioarele în spate de unul dintre colegi, se simte mai bine. La fel, o veste foarte bună este legată de reacția Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Brăila care s-a implicat din primul moment și a sărit în ajutorul minorului hărțuit. Luni și marți, la inițiativa directorului DGASPC, Simona Cimpoae, au fost organizate discuții cu minorii implicați în acest caz, însoțiți de mamele lor: ”M-am bucurat să constat că cele două mame sunt sincer interesate să rezolvăm situația. Niciuna dintre ele nu a luat apărarea propriului copil, în detrimentul celuilalt, așa că am ajuns foarte ușor la un consens. Mama lui BD (n.r. – copilul hărțuit) a fost imediat de acord ca băiatul să participe la ședințele de consiliere, la fel și mama lui TD (celălalt minor)”, a declarat Simona Cimpoae. Deși, în primă fază, nu s-a discutat despre posibilitatea transferului lui BD, în final, atât mama copilului, cât și directorul DGASPC, au ajuns la concluzia că este cea mai bună variantă. Simona Cimpoae a avut o serie de discuții interinstituționale și sunt foarte multe șanse ca, în viitorul apropiat, BD să plece, prin transfer, la o altă școală. Și aici se termină veștile bune!
Recomandare de ”bună purtare” pentru directoarea Dumitrescu
Inspectorul general al ISJ Brăila, Cătălin Canciu, a ales să nu taie ”în carne vie”, de data aceasta, și a tratat-o pe directoarea Adriana Dumitrescu ”cu duhul blândeții”: ”Doamna directoare a aflat în data de 12 martie a.c. (n.r. – despre cazul de agresiune), a declanșat, conform documentelor, ancheta, în baza procedurii, și pe noi ne-a anunțat, ne-ați anunțat, de fapt, dvs., în data de 13 martie a.c. și ne-a anunțat și dumneaei printr-un document scris. Fiind vorba de o perioadă foarte scurtă de timp, am zis să ne oprim doar la recomandări și pe viitor să monitorizăm, să ne transmită dacă mai are astfel de cazuri. I-am recomandat să respecte procedura, nimic altceva, în sensul să ne anunțe cu celeritate atunci când mai intervin astfel de situații”.
”Unii oameni chiar fac diferențe!”
Ziarul Comunitatea a intrat în posesia unor înregistrări, realizate cu acordul elevilor implicați, în care aceștia (colegi cu victima) recunosc că au fost martorii hărțuirii la care copilul a fost supus. Vom reda parțial aceste discuții, tocmai pentru că nu dorim să deconspirăm identitatea copiilor:
B.D.: Și TD mă lovește cu picioarele și mă înjură de mama și eu nu am voie să fac nimic, pentru că nu ține doamna cu mine (n.r. – învățătoarea Drăgan Adelina). Ai văzut că el face așa și tot eu cad de prost. Da de ce?
Elev: Pentru că doamna îl crede pe el. Toată lumea îl bagă pe TD în seamă, pentru că pe tine te urăște, pentru că ești elev nou și asta cred, habar n-am, nu știu.
B.D.: Ai văzut și la sport, T.D. dă în mine și după aia se încruntă și zice că nu a făcut nimic.
Elev: Am văzut când s-a dus la colț și a zis: ”Hai repede să-l prindem pe BD în sala aia!”.
B.D.: Acuma spuneți și voi, dacă eu am vreo vină că T.D. dă în mine și face așa?
Elev: Păi asta înseamnă că TD are ceva cu tine și că te urăște.
BD: Nu mi se pare corect, dacă dau în el se supără doamna și mama, dacă nu dau în el și dă el în mine, mă supăr eu, pentru că nu-mi place să dea cineva în mine. Eu ce fac?
Elev: Îi spui lu doamna: ”Doamna, vezi că el dă în mine”.
BD: Ați văzut că i-am zis lu doamna și doamna nu mă crede, îl crede numai pe TD. Ați văzut că doamna îi tratează mult mai bine pe cei care sunt mai vechi (…)
Elev: Da, nici mie nu-mi place pentru că unii oameni chiar fac diferențe. O să-i spun lu doamna mâine că l-am văzut la colț cum făcea așa.
Acces la educație cu solicitare scrisă!
Înregistrările sunt acum în posesia autorităților și vom aștepta cu interes să vedem ce turnură va lua acest caz. Minorul hărțuit va fi transferat, dar ce se întâmplă cu adevărat la Liceul ”Anghel Saligny” este o chestiune cu bătaie lungă. Nu s-ar fi ajuns, poate, niciodată la această situație, în care poliția să deschidă dosar penal pentru lovire și alte violențe, dacă, la nivelul unității de învățământ, s-ar fi respectat procedura mult trâmbițată și dacă hărțuirea unui elev nu ar fi fost pur și simplu ignorată, pe principiul ”victima este vinovată”.
Precum spuneam la început, singura instituție care a acționat, până în prezent, în interesul copiilor implicați, a fost DGASPC Brăila, așa cum a mărturisit chiar mama băiețelului hărțuit. La ședința cu părinții la care a fost chemată luni, 18 martie a.c., la care au participat doar anumiți părinți, mama băiatului a fost efectiv pusă ”la zidul infamiei”, cu acuzații dintre cele mai fanteziste.
Vasilica B. a mai precizat că fiul ei nu beneficiază, în acest moment, de suport instituțional, cum ar fi cursurile online, sau de o variantă de recuperare a materiei pierdute la școală, deși copilul este în repaus la domiciliu la recomandarea medicilor. I-am adus la cunoștință această situație și inspectorului general Canciu care a promis ”că se interesează” și i-a recomandat mamei copilului să facă o solicitare scrisă, adresată școlii, prin care să ceară dreptul la educație pentru copilul său.