”Asta e! Pentru străini, fără număr, pentru ai noștri, ce-o vrea Dumnezeu! Pe de altă parte, sunt foarte mulți care nu au încheiate asigurările obligatorii pentru locuințe, așa că cei 10.000 de lei vor fi , probabil, singurii bani pe care îi vor primi”.
Florin Cîrligea, liderul Organizației AUR Brăila, împreună cu mai mulți membri de partid, au ajuns, în seara zilei de 18 septembrie a.c., în localitatea Pechea din județul Galați, cu două tone de apă potabilă, pentru familiile lovite de furia apelor. Cîrligea s-a arătat îngrozit de imaginea prăpădului de acolo și l-a invitat pe premierul Marcel Ciolacu să evalueze situația din zonă, înainte de a hotărî dacă suma acordată drept ajutor de urgență (considerată ridicolă!), este sau nu potrivită pentru nevoile reale ale locuitorilor:
”Situația la fața locului poate fi descrisă într-un singur cuvânt: DEZASTRU! Spuneau oamenii că autoritățile publice locale le-ar fi comunicat că nu trebuie să scoată mâlul din case, dacă vor să primească despăgubiri. Ca să vedeți ce minte au! Și asta în condițiile în care, de câteva zile, bieții oameni cară în continuu noroiul din imobile. Nu vă puteți închipui ce e acolo! Mai ales în casele poziționate în vale, pentru că puhoaiele au venit de pe dealuri și, după cum povesteau cei din zonă, de vină ar fi cei care dețin iazuri cu pește care au dat drumul apei, pentru a proteja barajele. Toți arată cu degetul spre Dan Nica, (n.r. – liderul delegaţiei PSD în Parlamentul European). Când am ajuns noi la Pechea, spre seară, doar pompierii erau acolo, împreună cu oamenii din localitate. Sunt puțini locuitori care mai pot dormi în casele lor. Cei mai mulți stau în corturi. De bine de rău, au mâncare și produse de primă necesitate, aduse de voluntari. Noi am venit, așa cum știți, cu apă potabilă și am distribuit-o, în funcție de nevoile fiecăruia. Acum se va pune problema asigurării materialelor de construcții pentru locuințele afectate. Din fondurile de urgență, fiecare familie afectată se pare că va primi câte 10.000 de lei. Chiar îl rog pe Ciolacu să meargă în zonă și să vadă ce poate face o familie cu suma asta, la ce dezastru e acolo. Asta e! Pentru străini, fără număr, pentru ai noștri, ce-o vrea Dumnezeu! Pe de altă parte, sunt foarte mulți care nu au încheiate asigurările obligatorii pentru locuințe, așa că cei 10.000 de lei vor fi, probabil, singurii bani pe care îi vor primi”.
Florin Cîrligea a mai spus că oamenii organizației AUR Brăila vor reveni în localitățile calamitate, cu articole de îmbrăcăminte.
Bilanțul inundațiilor din noaptea de 13 spre 14 septembrie a.c., din județul Galați: 7 morți, 7.000 de gospodării distruse, din 28 de localități, pagube materiale în valoare de zeci de milioane de euro. Câte 1.000 de pompieri pe schimb, din 29 de județe, lucrează zi și noapte, în zonele afectate.