Legea ”Anastasia”, promulgată de Klaus Iohannis, se adresează șoferilor care se urcă la volan fără permis, drogați sau băuți și provoacă accidente rutiere soldate cu moartea victimelor
Nu mai trece nicio săptămână fără șoferi drogați la volan. Nu trece nici măcar o zi fără șoferi care au consumat alcool, înainte de a face pe grozavii în trafic. Cât despre cei care nu au trecut nici măcar prin fața unei școli de șoferi, dar se cred ași ai volanului, ce să mai spunem! România ocupă locul 1 în Europa, cu cel mai mare număr de accidente rutiere înregistrate anual și, în foarte multe cazuri, tragediile sunt provocate de șoferii inconștienți, aflați într-una dintre cele trei categorii de mai sus. În acest context, promulgarea Legii ”Anastasia” de către președintele Klaus Iohannis, la data de 7 iulie a.c., e unul dintre puținele momente de normalitate din ultimii ani. Ne-am învățat să ajungă la promulgare proiecte legislative interpretabile, sau în deplin dezacord cu prevederile constituționale. Ne-am revoltat, anemic, pe alocuri, de absurdul unor texte de lege, iar societatea a fost divizată, atunci când subiectul principal a fost libertatea de mișcare, de exprimare sau dreptul inviolabil la proprietate sau educație sănătoasă.
De această dată, avem consens social la promulgarea unei legi care îi trimite direct în spatele gratiilor pe cei care ucid în trafic, dacă în momentul producerii evenimentului rutier, erau băuți, drogați sau nu posedau permis de conducere. Da, e primul eveniment normal, după foarte multă vreme!
Proiectul legislativ a fost inițiat de senatorii Robert Cazanciuc (PSD) – fost ministru al Jusției și Daniel Fenechiu (PNL) și a fost cunoscut ca ”Legea Anastasia”, în amintirea fetiței în vârstă de 4 ani, ucisă de un bolid, în fața locuinței sale, din localitatea Sticlăria, județul Iași. Șoferița de 28 de ani nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. Cu toate acestea, Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău a decis să o trimită în judecată doar pentru conducere fără permis, pe motiv că ”inculpata nu a încălcat alte dispoziții legale, în afară de a conduce autoturismul fără permis, și nu a avut posibilitatea evitării producerii accidentului. În consecință, producerea evenimentului rutier nu poate fi imputată acesteia, deoarece între conducerea autoturismului fără a deține permis de conducere și moartea victimei nu există legătură de cauzalitate. Și în situația în care inculpata ar fi deținut permis de conducere, având în vedere împrejurările săvârșirii faptei era în imposibilitate de a evita accidentul rutier”.
O singură observație, de bun simț elementar: șoferița asta ”nevinovată” nu avea ce să caute la volanul unui autoturism, dat fiind că nu avea permis de conducere. Pe cale de consecință, dacă nu încălca legea, nu ar fi condus bolidul ucigaș în acea zi și la acel moment, pe strada unde se juca Anastasia, iar tragedia nu s-ar fi produs. Nu-i așa?!
Revenind la Legea Anastasia, precizăm că actul normativ aduce completări articolului 91 alin. (3) din Legea 286/2009, așa încât să nu se mai poată dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru infracțiunea de ucidere din culpă, dacă aceasta a fost săvârșită ca urmare a conducerii unui vehicul fără permis de conducere sau a conducerii unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe. Alineatul introdus prevede următoarele:
„Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3) dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336”.