La Brăila, avocații nu au nici măcar un spațiu asigurat în clădirea Tribunalului, așa cum prevede legea. ”La toate acestea se adaugă și faptul că Primăria ne ia de două ori taxa de salubrizare, pe spațiile închiriate de noi: o dată pentru societatea care este proprietara spațiului unde avem închiriat un birou și a doua oară plătim gunoiul fiecare dintre noi, pe cabinet”.
Taxe și dispreț
Așa cum anunța la începutul lunii septembrie, Uniunea Națională a Barourilor din România a organizat astăzi, 4 octombrie a.c., Ziua fără avocați – O zi în care Justiția nu există, prima formă de protest la adresa politicienilor și magistraților. La Brăila, protestul a durat o oră, în intervalul 11.00 – 12.00, concretizat doar prin amânarea cauzelor urgente.
Noile modificări ce se vor aduse Codului fiscal, prin care profesiile liberale sunt și mai împovărate, odată cu ridicarea plafonării CASS-ului, a fost ”bomboana de pe colivă”. Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pentru aceste modificări fiscale, prin care persoanele care au venituri din activități independente vor avea un nou plafon pentru plata CASS de 10%. Practic, ar urma să plătească 10% la veniturile nete dacă au sub 60 de salarii minime. Dacă au mai mult, atunci va fi plafonat la cele 60 de salarii.
USR și partidul lui Ludovic Orban, Forța Dreptei, au atacat la Curtea Constituțională noile măsuri fiscale, asumate de Guvernul Ciolacu din cauza multiplelor elemente de neconstituționalitate.
În ceea ce privește problemele din sistemul de justiție, nemulțumirile avocaților sunt vechi. În Memoriul adresat Guvernului României, UNBR vorbește deschis despre lipsa de considerație față de justițiabili, manifestată la nivelul tuturor instanțelor. Problemele cele mai ”spinoase” semnalate în memoriu sunt următoarele:
- nerespectarea termenului rezonabil de soluționare a cauzelor, limitări ale accesului la justiție cauzate de cuantumul nerezonabil al taxelor;
- anchete penale desfășurate împotriva avocaților în mod abuziv în scop de intimidare;
- întârzieri la plata onorariilor din oficiu pentru prestațiile executate cu precădere în faza de urmărire penală;
- interzicerea accesului avocaților cu telefoane mobile, tablete sau chiar laptopuri în unele unități de poliție și parchet, cu nesocotirea reglementărilor care permit acest acces;
- interzicerea posibilității avocaților ca în faza de urmărire penală să realizeze copii ale actelor din dosarul de urmărire penală cu mijloace proprii (telefon, scanner mobil);
- existența unor cazuri (așa cum se întâmplă la Brăila) de nerespectare a obligației legale potrivit căreia Ministerul Justiției trebuie să asigure spațiile necesare în vederea desfășurării activității avocaților în sediul instanțelor judecătorești (art. 37 și art. 78 din Legea nr. 51/1995).
Avocații brăileni, ”jumuliți” de Primărie
Avocații brăileni sunt nevoiți să-și desfășoare activitatea pe holurile Palatului Justiției, pentru că spațiile special amenajate pentru ei au fost desființate cu mulți ani în urmă. Surse din interiorul Baroului Local vorbesc despre noi forme de protest, în cazul în care revendicările UNBR nu vor fi luate în seamă și situația avocaților, în relația cu magistrații, nu se va normaliza:
”La nivelul UNBR se va discuta despre ceva mai amplu, în viitorul apropiat. Adică, e posibil să se pună problema să nu ne mai prezentăm la dosarele din oficiu, mai ales că sunt foarte multe astfel de dosare în care judecătorii reduc onorariile în mod arbitrar. Spre exemplu, într-un dosar el poate să aprecieze subiectiv că munca ta nu justifică onorariul stabilit în baza protocolului încheiat între UNBR și Ministerul Justiției. Adică, la o eliberare condiționată onorariul este de 342 de lei și ei îți acordă 100 de lei. Permanent se întâmplă treaba asta. Judecătorii trec peste un protocol încheiat între MJ și Uniunea avocaților și aplică legislația într-un mod absolut arbitrar. E deja vorba despre o chestiune prestabilită. Judecătorii și-au normat munca, iar clienții noștri primesc termene de la un an la altul. Spre exemplu, în cazul unui divorț, acțiunea a fost depusă în luna august, iar primul termen este în primăvara anului viitor.
La toate acestea se adaugă și faptul că Primăria ne ia de două ori taxa de salubrizare, pe spațiile închiriate de noi: o dată pentru societatea care este proprietara spațiului unde avem închiriat un birou și a doua oară plătim gunoiul fiecare dintre noi, pe cabinet”, precizează sursa citată.