Proiectul derulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție are drept scop formarea profesională a personalului și achiziția echipamentelor tehnice de ultimă generație, necesare tuturor unităților de parchet.
Marți, 20 iunie a.c., Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în calitate de promotor de proiect, a organizat Conferința de progres a proiectului “Combaterea criminalității și a corupției”, eveniment la care au participat reprezentanți ai Ministerul Justiției și ai partenerilor de proiect – DNA și DIICOT, precum și procurori din mai multe unități de parchet din cadrul Ministerului Public.
În urmă cu cinci ani, la data de 27.11.2018, a fost semnat primul contract de finanțare, în cadrul Programului „Justiție” al actualului Mecanism Financiar Norvegian. Alături de partea română, partener în proiect este Academia Internațională Anticorupție (International Anti-Corruption Academy – IACA).
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă ”întărirea capacității Ministerului Public de a combate criminalitatea și corupția” și are două componente: formarea profesională pentru procurori, ofițeri de poliție judiciară și specialiști, și achiziția de echipamente tehnice de ultimă generație, pentru unitățile de parchet din țară.
Până în prezent, 15 specialiști în percheziții informatice și analiza informațiilor au fost școliți la University College of Dublin – School of Computer Science.
De asemenea, în cursul anului 2020, s-au organizat, în format online, 5 ateliere de lucru în domeniul combaterii infracțiunilor contra mediului înconjurător și 5 ateliere în domeniul combaterii evaziunii fiscale și spălării de bani, la care au participat 291 procurori și specialiști. Tot atunci a fost achiziționat un autolaborator criminalistic complet dotat, singurul din dotarea Ministerului Public.
In 2022 și începutul lui 2023, sute de procurori, polițiști și specialiști au urmat cursuri de formare pentru investigarea tranzacțiilor cu criptomonede, tehnici speciale de comunicare și de audiere.