Cu noul sistem de telefonie VoIP, toți procurorii vor avea acces imediat la numele oricărui apelant
Finanțare nerambursabilă
Ministerul Justiției, în calitate de coordonator de reforme și investiții, în cadrul PNRR și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în calitate de beneficiar, au semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Sistem de telefonie VoIP implementat la nivel național pentru PÎCCJ și parchetele din subordine”. Potrivit comunicatului de presă transmis astăzi, obiectivele proiectului vizează ”sporirea rezilienței sistemului judiciar prin modernizarea infrastructurii IT la nivel central și local, inclusiv prin asigurarea infrastructurii tehnice pentru desfășurarea muncii de la distanță, digitalizarea documentelor (inclusiv a arhivelor), îmbunătățirea comunicațiilor, asigurarea accesibilității serviciilor de către persoanele cu dizabilități, îmbunătățirea infrastructurii IT și de comunicații de voce a Ministerului Public”.
Proiectul, în valoare totală de 12.727.050 lei (cu TVA), valoare eligibilă de 10.695.000 lei, beneficiază de finanțare nerambursabilă, prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, în cadrul Componentei 7 – ”Transformare digitală”, Investiția 4 ”Digitalizarea sistemului judiciar”, din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Perioada de implementare este de 36 luni (de la 27 aprilie 2023 până pe 27 aprilie 2026, inclusiv). Sistemul digital integral de telefonie VolP va fi implementat pentru 4.200 de utilizatori, la nivelul Parchetului General și parchetelor subordonate.

VoIP, pro și contra
VoIP, adică voice over Internet Protocol (IP), înseamnă că utilizatorul poate să efectueze apeluri telefonice prin intermediul Internetului, în locul sistemelor clasice de telefonie.Un sistem VoIP poate fi, în același timp, telefon fizic și program software pe laptop sau calculator. Pentru ambele variante este nevoie de o conexiune la Internet, altfel nu pot funcționa. Cu alte cuvinte, dacă apar probleme de conexiune la Internet, serviciul VoIP nu va putea fi folosit în condiții optime. La fel, este necesară o rețea electrică foarte bună, deoarece desele pene de curent pot să afecteze funcționarea echipamentelor (calculator, modem, router etc.).
În schimb, o centrală telefonică VoIP, te ajută să identifici instant numele apelanților, pe care îi poți reapela foarte ușor. De asemenea, apelanții pot alege de la începutul conversației departamentul/serviciul cu care vor să discute. Totodată, spre deosebire de sistemele tradiționale de telefonie, cu VoIP totul poate fi accesat virtual, utilizatorii autorizați putând să folosească laptop-urile inclusiv pentru a răspunde la apeluri.
Centrala telefonică VoIP poate fi accesată de pe orice dispozitiv, inclusiv mobil, și de oriunde, cu condiția să fii conectat la Internet.