Nu este o glumă. L.I. (50 de ani), patronul unei societăți din satul Baldovinești, comuna Vădeni, cercetat în stare de libertate și condamnat astăzi, 12 decembrie a.c., la 2 ani și 2 luni închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă și neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, a luat cele mai stranii decizii înainte și după începerea urmăririi penale. Veți vedea cum un om a murit ”cu zile”, după ce a fost victima unui accident de muncă, la care au fost martore mai multe persoane.
La data de 21 noiembrie 2019, un bărbat în vârstă de 46 de ani a căzut de la balconul situat la etajul 1 al unui hotel aflat în construcție, în localitatea Baldovinești. Victima lucra, fără forme legale, pentru inculpat. Înălțimea de 3,6 metri de la care a picat omul, coroborat cu platforma betonată pe care a aterizat, au fost suficiente pentru ca acesta să-și piardă conștiența. De față, la eveniment, au fost mai mulți muncitori și tot ei au povestit că L.I. l-a stropit cu apă pe colegul lor și după ce acesta și-a revenit în simțiri și s-a ridicat cu greu în picioare, acuzând că îl doare spatele, a fost urcat în mașină de patron și transportat la domiciliu. Se întâmpla în jurul orei 11.00. La anchetă, mama victimei a declarat că fiul său a refuzat să meargă la spital ”de frica pușcăriei”, acesta spunându-i că așa i-ar fi zis patronul că s-ar întâmpla, dacă ar chema Salvarea, dat fiind că lucra fără forme legale. A rugat-o, în schimb, să meargă la farmacie și să-i cumpere calmante, întrucât îl durea foarte tare capul. Era hotărât să revină la muncă, a doua zi.. Bătrâna s-a conformat, iar la întoarcere, în jurul orei 15.00, a constatat decesul copilului său. Atunci a sunat la 112, solicitând prezența Poliției și o ambulanță.
Personalul medical a putut doar să constate decesul, produs din cauza unui ,,stop cardiorespirator asistolic, traumatism hemitoracic drept cu fracturi costale”. Criminaliștii au realizat cercetarea în camera decedatului, iar, a doua zi, o echipă formată din procurorul criminalist, judiciariști și reprezentanți ai ITM Brăila, s-a deplasat în localitatea Baldovinești, pentru continuarea cercetărilor. În Raportul medico-legal întocmit de SML Brăila se precizează că ”moartea victimei a fost violentă și a fost cauzată de insuficiența respiratorie acută prin asfixie mecanică cu aspirat sanguin, consecința unui politraumatism cu fractură de bază de craniu, hemoragie meningee, contuzie cerebrală restrânsă, fracturi costale multiple hemitorace drept, rupturi pleuro-pulmonare, dilacerare şi contuzii pulmonare cu hemotorax drept masiv şi fractură a coloanei lombare;(…) în momentul decesului, victima prezenta o alcoolemie de 1,88 g/l alcool pur în sânge”.
Anchetatorii au mai stabilit că victima lucra la înălțime fără echipament de protecție, angajatorul său nu îi făcuse instructajul de securitate în muncă și, potrivit martorilor, nu era singurul care lucra pentru inculpat, fără forme legale. Mai mult, tot cu ajutorul martorilor, judiciariștii au mai aflat că L.I. a întocmit un contract de muncă pe numele victimei, la câteva zile după decesul acesteia! Luat la întrebări, inculpatul a declarat că ”în cursul cercetării accidentului de muncă de către I.T.M. Brăila, un reprezentant al acestei instituții l-a determinat să întocmească un contract de muncă pe numele victimei și ulterior să-l dezangajeze pe motiv de deces, spunându-i că așa era procedura. Drept urmare, la câteva zile după decesul victimei a întocmit un contract de muncă pe numele acesteia, prin care a atestat în mod nereal că în data de 21.11.2019 aceasta figura ca angajat al societății pe care o administra, înaintând acel contract de muncă la I.T.M”.
Anchetatorii au stabilit că afirmațiile inculpatului, despre așa-zisa implicare a unui reprezentant al ITM, în întocmirea acelui contract de muncă încheiat pe numele mortului, sunt nereale. La fel, în prima fază a anchetei penale, L.I. a declarat că la momentul producerii accidentului de muncă nu mai lucrau alți muncitori la turnarea șapelor pe balcoane, contrar declarațiilor martorilor – colegi cu victima. Ulterior, a revenit asupra declarațiilor și, după trimiterea în judecată, a solicitat ca cercetarea judecătorească să se desfășoare conform procedurii simplificate, prin recunoașterea vinovăției.
Prin hotărârea de condamnare a Judecătoriei Brăila, L.I. este obligat: să presteze 120 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, să plătească cheltuielile de judecată în valoare de 3.000 de lei, cheltuieli judiciare în valoare de 4.000 de lei și rudelor victimei, suma totală de 57.000 de euro, cu titlul de daune morale și materiale. Totodată, la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești de astăzi, instanța dispune prelevarea probelor biologice de la inculpat, în vederea introducerii profilului genetic în Sistemul Național de Baze Genetice Judiciare.