Virgilius Justin Capră,inventator, profesor și inginer român, a construit mai multe vehicule cu consum redus de combustibil, prototipuri de automobile electrice și, potrivit declarațiilor sale, a inventat jet pack-ul – dispozitiv format din rachete, purtat pe spate, ce utilizează jeturi de gaz sau lichid pentru a propulsa purtătorul prin aer.
A colaborat cu multe personalități în domeniul antigravitației,printre care se numărăHenri Coandă şi Karlo Johann Wilde.
S-a născut la data de 22 februarie 1933 la Măgureni, județul Prahova, a absolvit Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene ”Traian Vuia”, a obținut, de-a lungul timpului, 114 brevete pentru invențiile sale și a decedat la Ploiești, în ziua de 15 ianuarie 2015.
Colonelul Ștefan Stoian, purtătorul de cuvânt al ISU „Dunărea” Brăila, are bagajul plin ochi cu istorii de viață. Vrâncean la origini, a fost „înțărcat” cu apă de Dunăre, printr-un joc al destinului și al președintelui Comisiei de analiză, comisie responsabilă cu repartizarea absolvenților, înainte de ’89.
Colonelul Stoian a avut privilegiul de a-l cunoaște pe Virgilius Justin Capră, inventatorul român care dacă s-ar fi născut pe alte meleaguri, ar fi ocupat locul pe care îl merită. Printre invențiile sale se numără:
Automobilul Virgilius cu două roţi, prima invenţie omologată ca atare, cu un motor de avion, de 105 CP, ce atingea 300 km/oră şi cântarea 250 kg;
Rucsacul zburător, realizat în 1956, brevetat în România, în anul 1962, invenție furată de americani, pentru a fi brevetată, peste ocean, şapte ani mai târziu și folosită de cosmonauti la deplasările intercapsulare;
Automobilul Soleta – cea mai mică maşină din lume, pe benzină, cu un consum de 0.5l/100km;
Automobilul Sarmis, creat în anii ’70, o mașină nepoluantă, fără volan şi fără pedalier, comandată de la un buton aflat pe carcasa fotoliului;
Motoreta electrică Oroles, alimentată cu acumulatori, la fel ca multe alte prototipuri de mașini și motorete create, începând cu anii ’70;
Automobilul hibrid Oblio. În anii ’80 a realizat primele prototipuri, pentru ca, în 2008, Oblio 3C să fie premiat cu Eco-Prize, de Federaţia Internatională a Asociaţiilor de Inventatori, la Salonul Inventika. Oblio – un hibrid între scuter şi maşină, are motorul integrat în roată și funcţionează pe bază de curent electric. Bateriile se încarcă de la priză, prin intermediul unui acumulator. Nu necesită permis de conducere, poate atinge o viteză de până la 30 km/h şi are o autonomie de 80-100 km.
Ei, într-o astfel de mașină a viitorului s-a trezit adolescentul Ștefan Stoian, într-o frumoasă zi de vară, în tabăra de pionieri de la Năvodari!
„<<START SPRE VIITOR>> se numea tabăra noastră. Aveam 16 ani și participam, alături de colegii mei, la tot felul de competiții. Cel mai mult îmi plăceau concursurile de electronică aplicată, pentru că se organizau și expoziții cu cele mai noi invenții în domeniu. Noi eram familiarizați cu mașinuțele cu telecomanda, karting-ul nu mai era demult o noutate și totuși …
Țin minte ca astăzi, la expoziția regretatului Justin Capră ne-am înghesuit toți, neștiind la ce să ne uităm mai întâi. Erau o mulțime de vehicule neconvenționale cu două sau trei roți, dar „vedeta” era mașinuța aceea, cât un SMART de lungă, dar ceva mai scundă, de un albastru ca cerul senin de vară. Și ne-a explicat d-nul Capră cum este echipată, cum poți să o încarci de la priză și apoi poți să mergi cu ea cale destul de lungă. Când mi-a venit rândul să urc la volan, am tras aer în piept și am simțit că da, momentul ăsta e important, are o semnificație aparte pe care nu eram atunci pregătit să o înțeleg. Asta a fost. Dumnezeu să-l odihnească în pace pe marele nostru inventator!”.