Înalta Curte de Casație și Justiție era pregătită pentru acest demers, încă dinainte de adoptarea proiectului legislativ
Înalta Curte de Casație și Justiție va sesiza Curtea Constituțională a României, cu privire la proiectul legislativ adoptat miercuri de Camera Deputaților, informează Agerpres, citând surse judiciare.
Potrivit noului act normativ, pensiile de serviciu vor fi calculate în funcție de vechimea în specialitate, se urmărește reducerea procentului de calcul raportat la venitul obținut și alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii. Magistrații, diplomații, militarii, funcționarii parlamentari, cei din domeniul aeronautic și personalul Curții de Conturi, fac parte din categoria celor cu pensii ”speciale” de serviciu.
Conform noii legi, procurorii și judecătorii se vor putea pensiona până în 2028 în aceleași condiții ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime, şi vor beneficia de o pensie în cuantum de 80% din indemnizația brută și sporurile din ultima lună de activitate. La fel va fi și pentru pensionarii militari, până în 2028. Proiectul legislativ mai prevede că pensiile mai mari de 4.000 de lei net vor fi impozitate cu 15%, în loc de 30%, așa cum se hotărâse inițial.
Nici magistrații, nici militarii nu agreează aceste modificări. Polițiștii din Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual sunt hotărâți inițieze proteste de amploare, până când pensiile militarilor vor fi scoase din categoria celor speciale.