Mizeria și alimentele expirate i-au costat 17.000 de lei – contravaloarea amenzilor, sistarea temporară a activității și distrugerea a peste 180 de kilograme de materii prime
Controlul tematic organizat la nivel național a fost de rău augur pentru un alt restaurant din Brăila! La data de 2 februarie a.c., comisarii CJPC au descins la MENGUDOM MARKET SRL Brăila – RESTAURANT BULEVARD, situat în Bd. Independenței 124, din municipiu, iar ce au găsit acolo i-a determinat să închidă efectiv locația, pentru o perioadă de timp. În urma neregulilor constatate au fost aplicate următoarele sancțiuni:
- 3 amenzi contravenționale în valoare de 17.000 lei;
- 1 Avertisment;
- oprirea definitivă de la utilizare în fabricarea diferitelor sortimente de preparate culinare a 182 kg materii prime nesigure, cu dată limită de consum depășită, cu stare termică schimbată, modificări organoleptice de culoare și miros, în valoare totală de 2.646 lei;
- distrugerea produselor nesigure pentru consum uman;
- oprirea temporară a fabricației până la remedierea deficiențelor constatate și intrarea în legalitate a operatorului economic;
- s-a dispus măsura opririi temporare la livrare în sistem catering a diferitelor preparate culinare până la remedierea deficiențelor constatate și intrarea în legalitate;
- s-a propus încetarea practicii comerciale incorecte în relația cu consumatorii privind modul de fabricare al preparatelor culinare din categoria ciorbe.
Dintre cele mai importante abateri constatate de echipa de control menționăm: - existența în agregatele frigorifice și în depozitul de alimente a diferitelor materii prime, semifabricate și produse finite, fără dată limită de consum, cu modificări organoleptice de culoare, miros; fără data deschiderii ambalajului din care să reiasă valabilitatea produsului; fără elemente de identificare și caracterizare; produse depozitate în caserole insuficient igienizate; produse cu dată limită de consum / data durabilității minimală depășită;
- nu există flux corespunzător pentru spațiul de igienizare și depozitare al veselei destinată consumatorilor;
- agregate frigorifice neigienizate, cu urme de rugină, plite pentru gătit cu depuneri grosiere de grăsimi;
- o parte din vesela folosită pentru servirea preparatelor culinare către consumatori este ciobită;
- recipientele pentru colectarea deșeurilor menajere nu sunt prevăzute cu capac și sistem de acționare la pedală;
- Nu se monitorizează parametrii de microclimat pentru materiile prime uscate și materiile prime refrigerate; nu se monitorizează schimbul de ulei în friteuze și nici dezinfecția ouălor utilizate în procesul tehnologic de fabricare al produselor finite;
- depozitarea materiilor prime şi a semifabricatelor se realizează în agregate frigorifice neigienizate, cu chedere deteriorate care nu realizează temperatura optimă de păstrare;
- răcirea produselor finite se realizează necorespunzător pe pardoseala culoarelor de circulație și acces;
- decongelarea materiilor prime congelate nu se face în regim controlat, aceasta realizându-se la temperatura mediului ambiant;
- operatorul economic modifica starea termică a produselor prin congelare;
- utilizarea la prepararea ciorbelor a cărnii porționată, fiartă și depozitată atât în stare congelată cât și în stare refrigerată(chifteluțe congelate, burtă fiartă), urmând ca acestea să fie utilizate la prepararea diferitelor sortimente culinare, astfel operatorul economic nu respectă rețeta de fabricație și temperatura de păstrare;
- la livrare către consumatorul final nu existau informațiile privind ingredientele cu potențial alergen și valorile nutriționale.