Inspectorii ISCTR sunt amenințați ”cu represalii”, de transportatorii amendați, camioanele sunt deseori supraîncărcate și/sau circulă fără licență comunitară, iar șoferii sunt oricând în pericol să adoarmă la volan, pentru că nu respectă timpii de odihnă
Șoselele din Brăila sunt praf! Ansamblurile rutiere de mare tonaj care tranzitează județul au distrus covorul asfaltic pe porțiuni mari, pe toate drumurile importante, iar acum, la nici două luni de la inaugurare, inclusiv circulația pe podul suspendat Brăila – Tulcea, se desfășoară cu dificultate, pe anumite porțiuni, din cauza deformărilor apărute în carosabil. În aceste condiții, s-au înmulțit controalele inspectorilor ISCTR, Brăila fiind campioana absolută la numărul de amenzi aplicate transportatorilor, pentru nerespectarea masei autorizate de transport, nerespectarea timpilor de conducere sau pentru efectuarea de transporturi de marfă, fără licență comunitară.

Este bine-cunoscută situația de pe podul suspendat Brăila – Tulcea! Circulă zeci de filmulețe în spațiul public, cu ”valurile” apărute în covorul asfaltic, la nici două luni de la inaugurarea podului (vedeți un video aici). Așa cum am mai spus într-un articol, în perioadele caniculare când CNAIR a instituit restricții de circulație, a fost lăsată liberă tocmai circulația ansamblurilor de autovehicule care generează cele mai multe probleme: tirurile de peste 7,5 tone care transportă combustibili și cereale. Așa prevede legea, de acord!, dar asta nu înseamnă că legea este bună!
Pe de altă parte, ISCTR-ul și-a pus în cap toți greii din lumea transportatorilor particulari, inspectorii brăileni fiind chiar amenințați ”cu represalii”, pentru că ”îndrăznesc” să-i amendeze pe șoferii care traversează podul, fără să respecte, în special, limita maximă de tonaj admisă prin lege.
Precum spuneam, nereguli sunt constatate zilnic. Doar în ultima lună au fost depistate cinci autovehicule din alte județe, dintre care două nu aveau copie conformă valabilă și trei autovehicule ( unul din Brăila) care nu dețineau niciun fel de licență.
Spre exemplu, În seara zilei de joi, 31 august a.c., două autocamioane din Ucraina și Republica Moldova au fost oprite pentru control, inspectorii constatând că șoferii nu au respectat timpii de conducere. Fiecare dintre ei a fost amendat cu câte 6.000 de lei.

Sâmbătă, 2 septembrie a.c., un ansamblu de vehicule din Botoșani a fost oprit pentru control în Brăila. Tirul era supraîncărcat cu cereale, iar șoferul a refuzat cântărirea, fiind amendat cu 20.000 de lei. Totodată, au fost ridicate plăcuțele cu numerele de înmatriculare. Marfa a fost ulterior încărcată în alte două camioane, pentru a-și putea continua deplasarea către Constanța.

Chiar dacă uneori sunt prinși și ”arși” la buzunar, transportatorii își asumă riscul supraîncărcării, pentru că amenda este oricum mai mică decât costul generat de folosirea unui număr mai mare de ansambluri de vehicule. Spre exemplu, pentru o cantitate totală de 200 de tone de cereale, în loc de opt camioane cu remorcă (încărcate legal, cu câte 40 de tone fiecare), vor folosi cinci camioane supraîncărcate, pentru a face economie la combustibil, plata șoferului și taxele de drum.
Răspunsul primit de Ziarul Comunitatea, de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, potrivit Legii 544/2001, arată că indiferent cât de multe amenzi s-ar aplica în trafic celor care comit abateri pe linia transportului rutier de mărfuri, numărul contravenienților nu scade. Astfel, în urma controalelor efectuate în perioada 2020 – 2023 asupra ansamblurilor de vehicule rutiere înmatriculate în județul Brăila, inspectorii ISCTR au identificat în trafic 12 ansambluri de vehicule rutiere care efectuau transport rutier de mărfuri fără a deține licență comunitară. În aceeași perioadă, au fost aplicate 5032 de sancțiuni contravenționale, pentru diverse abateri, pe toate categoriile de drumuri din județ.
Totodată, în perioada 7 iulie – 22 august 2023, pe podul suspendat Brăila – Tulcea, inspectorii ISCTR au aplicat, în urma neregulilor constatate în trafic, 22 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 217.200 lei, conform HG 1373/2008, HG 69/2012, OG 37/2007 și OG 43/1997.
Deși am solicitat informații cu privire la numărul firmelor brăilene de profil, depistate fără licență eliberată de către ARR, în perioada 2020 – 2023, plus o individualizare a sancțiunilor aplicate celor care au fost amendați în trafic în aceeași perioadă de timp, ISCTR nu a oferit un răspuns.
P.S. Să nu vă imaginați că vreun leu provenit din amenzi, este folosit pentru recondiționarea șoselelor distruse!