Brăilenii sunt așteptați la manifestările ce vor avea loc în fața Monumentului Domnitorului Alexandru Ioan Cuza
Istoria de aur
Putem spune că ziua de 24 ianuarie 1859 marchează începutul României moderne. Acela a fost momentul când două Principate românești, Moldova și Țara Românească, au decis să fie împreună, sub conducerea unică a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Unirea a fost posibilă grație eforturilor conjugate ale unor adevărați oameni politici care au reușit să valorifice, cu patriotism și diplomație, un context politic internațional favorabil, răspunzând astfel dorinței de unitate a poporului român. Din acel moment, singura dorință a străbunilor noștri a fost unirea tuturor teritoriilor românești, aflate sub dominație străină. După aproape 60 de ani, unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu România a marcat momentul Marii Uniri, la 1 decembrie 1918. De atunci, frământările istoriei și jocurile geopolitice au condus, din nou, la înstrăinarea unor bucăți de pământ românesc. Fie ca ceea ce a fost cândva, să mai fie, după simțirea poporului român!
Anul acesta se împlinesc 165 de ani de la Mica Unire și este un bun prilej să ne amintim versurile marelui poet Vasile Alecsandri, parte din imnul Unirii Principatelor Române:
Hai să dăm mână cu mână
Cei cu inimă română,
Să-nvârtim hora frăției
Pe pământul României!
Momentul 2024
Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române – 24 ianuarie 1859, Instituția Prefectului – Județul Brăila, în colaborare cu Garnizoana Brăila, va organiza, miercuri, 24 ianuarie 2024, o serie de manifestări pe Platoul din fața Monumentului Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, începând cu ora 09:00, după următorul program:



– Întâlnirea oficialităților civile și militare;
– Ceremonialul militar: Semnalul trompetului, marșul de întâmpinare, prezentarea onorului, salutul Drapelului de Luptă și trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, intonarea Imnului Național al României;
– Serviciul religios, oficiat de un sobor de preoți;
– Evocarea Momentului „24 Ianuarie 1859” – Iulian Timofei, Prefectul Județului Brăila;
– Program artistic prezentat de către formații și soliști din municipiul Brăila, precum și de Muzica Militară;
– Depunerea de buchete de flori la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza de către Primăria Municipiului Brăila, Consiliul Județean Brăila, Instituția Prefectului – Județul Brăila, Garnizoana Brăila (unități/instituții/structuri aflate în subordinea Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale)
– Defilarea Gărzii de Onoare;
– Hora Unirii (participă Prefectul Județului Brăila, Președintele Consiliului Județean Brăila, Primarul Municipiului Brăila, celelalte oficialități și invitați, precum și copii preșcolari, elevi de școală gimnazială și liceu);
– Încheierea manifestărilor.