Este vorba despre doi ofițeri cercetați în dosarul în care cms. șef Gagu Liviu Gheorghe este urmărit penal încă din luna decembrie a anului trecut. Vedeți răspunsul DNA, la întrebările noastre, cu privire la acest caz!
S-a spart ”buba”, în dosarul în care cms. șef Gagu Liviu Gheorghe, fost șef al SICE din cadrul IPJ Brăila și proaspăt pensionar, este urmărit penal de către DNA, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la instigare la abuz în serviciu și fals în înscrisuri sub semnătură privată! Așa cum vă informam, în exclusivitate, la începutul acestui an, la distanță de o lună față de momentul în care s-a început urmărirea penală față de comisarul Gagu, procurorii DNA au descins în sediul IPJ Brăila, în ziua de 17 ianuarie a.c., direct în birourile Serviciului de Investigare a Criminalității Economice. Potrivit surselor noastre, au fost vizați atunci trei lucrători ai acestui serviciu și au fost efectuate percheziții atât în locurile unde aceștia își desfășoară activitatea, cât și în alte spații. La final, cei trei polițiști au rămas fără telefoanele mobile, fiindu-le înapoiate doar cartelele telefonice.
Tot din surse demne de încredere am aflat că, între timp, ancheta DNA a avansat simțitor, iar în cazul a doi dintre polițiștii cercetați, lucrurile sunt acum mult mai clare. Și asta pentru că ofițerii ar fi semnat, potrivit informațiilor noastre, acorduri de recunoaștere a vinovăției, ceea ce ar putea conduce, implicit, la o soluționare mult mai rapidă a cauzei, dar și la condiții juridice mai avantajoase pentru ofițerii respectivi.
Acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă o înțelegere între inculpat și procuror, prin care primul își recunoaște vinovăția și acceptă aplicarea unei sancțiuni penale, iar cel din urmă este de acord cu aplicarea unei pedepse într-un fel, cuantum și formă de executare acceptabile pentru inculpat. Potrivit art. 480 din Noul cod de procedură penală, acordul de recunoaștere a vinovăției se poate încheia numai cu privire la infracțiunile pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau a închisorii de cel mult 7 ani; se încheie atunci când, din probele administrate, rezultă suficiente date cu privire la existența faptei pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală și cu privire la vinovăția inculpatului; prin semnarea acordului, inculpatul beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii şi de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei amenzii.
Am solicitat un punct de vedere de la DNA în legătură cu noile date despre acest dosar și am primit următorul răspuns:
”Consecventă practicii de comunicare a Direcției Naționale Anticorupție, care răspunde interesului major al opiniei publice, existența unor date care să poată face obiectul unei comunicări publice referitoare la aspectele menționate, ar determina mediatizarea acestor aspecte. În acest moment, nu există alte date care să facă obiectul unei comunicări publice”.
Cu alte cuvinte, DNA nu confirmă, dar nici nu infirmă informațiile deținute de noi, doar că, înțelegem noi, anumite date nu pot face obiectul unei comunicări publice, într-o anumită etapă a procesului penal.