Prim-procurorul adj Ionel Gîlcă: ”(…) în apropierea intersecției cu strada Rozelor din localitatea Oprișenești, a efectuat o manevră de depășire a unui alt autoturism, angajat deja în manevra de schimbare a direcției de mers, acțiune care a condus la coliziunea acestui autoturism și producerea unui accident de circulație soldat cu vătămarea corporală a celui din urmă conducător auto”
Informația, pe surse, potrivit căreia cms. șef Marius Budu ar fi avut șanse să scape de urmărirea penală pentru că Serviciul de Medicină Legală Iași ar fi stabilit că avea doar 0,70 grame la mie alcoolemie, în momentul producerii accidentului de la Oprișenești, nu s-a verificat, ba, din contră! Dacă testarea cu etilotestul a relevat o alcoolemie de 0,53 grame la mie, medicii legiști ieșeni i-au dat ”lovitura de grație” fostului șef (de acum) al Poliției Municipiului Brăila, așa cum reiese din răspunsul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila care a dat curs solicitării noastre, oferindu-ne informații ce conturează o situație mult mai gravă pentru polițistul-suspect.

Potrivit prim-procurorului adjunct Ionel Gîlcă (foto), ”la data de 08.07.2024, s-a înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila dosarul penal (…) având ca obiect infracțiunile de vătămare corporală din culpă (…) și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe (…) încadrare juridică sub care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem. Prin ordonanța Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale in personam, pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe (…) materializată în acțiunea suspectului de a conduce, la data de 06.07.2024, în jurul orei 19.00, cu viteză excesivă, autoturismul, pe DN 2B, fiind sub influența băuturilor alcoolice peste limita legală de 0,80 gr/l alcool pur în sânge, iar în apropierea intersecției cu strada Rozelor din localitatea Oprișenești, a efectuat o manevră de depășire a unui alt autoturism, angajat deja în manevra de schimbare a direcției de mers, acțiune care a condus la coliziunea acestui autoturism și producerea unui accident de circulație soldat cu vătămarea corporală a celui din urmă conducător auto”.
Observăm o diferență foarte mare între dinamica accidentului descris de Parchet și primele informații despre eveniment.. La data producerii accidentului, IPJ Brăila ne informa: ”din primele date, se pare că un bărbat de 42 de ani (n.r. – cms. Budu), în timp ce conducea un autoturism pe DN 2B, în localitatea Oprișenești, dinspre Buzău către Brăila ar fi fost lovit de un alt autovehicul condus de un tânăr de 19 ani, din orașul Ianca, ce se deplasa în aceeași direcție. Tânărul a fost transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Ambii șoferi au fost testați cu aparatul etilotest rezultatul în cazul tânărului fiind zero, iar în cazul bărbatului de 42 de ani rezultatul a indicat o valoare de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la spital pentru recoltarea de mostre biologice. În cauză sunt continuate cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului”.