În anul școlar 2024-2025, activitățile desfășurate de polițiști în preajma și în incinta unităților de învățământ, au la bază Planul Național de Combatere a Violenței Școlare, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1065 din data de 28.08.2024, transpuse și la nivel județean în cadrul Planului Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară.
În județul Brăila, funcționează 239 unități de învățământ preuniversitar și, la început de an școlar, IPJ Brăila a verificat, punctual, cum este asigurată paza. Au fost emise și 13 informări adresate instituțiilor cu atribuții specifice privind siguranța școlară, cu referire la modul de asigurare a protecției unităților de învățământ.
De asemenea, au fost desfășurate 202 activități și 42 de acțiuni pentru verificarea și identificarea deficiențelor de semnalizare rutieră în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar. Au fost găsite mai multe nereguli, administratorul drumului public fiind somat să le remedieze într-un timp cât mai scurt.
Au fost verificate și 84 de autovehicule destinate efectuării transportului școlar. constantându-se că, în unele cazuri, unele nu aveau asigurare RCA, altele nu aveau ITP valabil și, mai grav, au fost descoperite și autovehicule ce prezentau probleme tehnice. 76 de conducători ai acestor tipuri de autovehicule au avut nevoie de instruire, cu privire la conduita preventivă pe timpul efectuării transportului elevilor.
Începând de ieri, 9 septembrie a.c., polițiștii rutieri au demarat verificările atât în trafic a microbuzelor școlare pentru a se asigura că deficiențele constatate au fost remediate, cât și în punctele de îmbarcare/debarcare elevi, în vederea asigurării unui climat de siguranță rutieră. Totodată, au supravegheat trecerile pentru pietoni și au fost prezenți în proximitatea unităților de învățământ, în punctele cu risc ridicat de accidente și la orele semnalate cu trafic intens, pentru prevenirea accidentelor rutiere, evitarea blocajelor și fluidizarea circulației rutiere.
Jandarmii de la IJJ Brăila vor avea în grijă, în acest an școlar, 30 de unități de învățământ. Militarii au câteva recomandări:
𝑷𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒕𝒊𝒏𝒆𝒓𝒊:
-să fie prudenți în relație cu persoanele necunoscute, să nu accepte daruri din partea lor sau orice invitație propusă;
-să nu lege prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant;
-să manifeste respect reciproc în relațiile cu părinții, colegii, cadrele didactice și cetățenii;
-dacă sunt victime ale unor fapte antisociale, să ceară ajutorul părinților, profesorilor, autorităților, care îi pot sfătui și sprijini în rezolvarea problemelor;
𝑷𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒑𝒂̆𝒓𝒊𝒏𝒕̦𝒊:
-să păstreze permanent legătura cu cadrele didactice şi să fie vigilenți cu privire la anturajul copiilor;
-să sfătuiască copiii să nu primească daruri de la persoane necunoscute şi să nu accepte invitaţia de a se urca în maşina unei persoane necunoscute sau să-o însoțească in diferite locații;
-să se preocupe de modul în care copiii își petrec timpul liber și să îi implice în activități extrașcolare care să le dezvolte un comportament prosocial;
-atunci când observă o schimbare negativă în comportamentul copilului, să îl încurajeze să-și exprime sentimentele și să colaboreze pentru a găsi soluții împreună.
Pompierii brăileni anunță că vor continua activitățile de pregătire a preșcolarilor, elevilor din învățământul gimnazial și liceal, precum și a cadrelor didactice și personalului nedidactic, pentru o mai bună cunoaștere a tipurilor de risc specifice județului și a modului de comportare pe timpul producerii unor situații de urgență. Vor fi organizate lecții deschise, exerciții de evacuare și intervenții în caz de cutremur sau incendii, precum și prin activități de instruire.
Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila continuă programele preventive, adaptate realității locale, în urma analizelor efectuate în perioada anterioară, alături de Inspectoratul Școlar Județean și de directorii instituțiilor de învățământ. Se va pune accent pe formarea cadrelor didactice, a consilierilor școlari, a personalului medical școlar, așa încât, în fiecare unitate de învățământ, să fie persoane pregătite să intervină în caz de nevoie. Un alt obiectiv local este intensificarea comunicării cu părinții sau cu tutorii legali, în cadrul campaniei de informare ”UNSPOKEN”, derulată la nivelul Agenției Naționale Antidrog.
La nivelul CPECA Brăila funcționează programul ”SAFE SPACE”, adresat adolescenților la risc de consum și adolescenților consumatori de droguri, dar și familiilor acestora. Programul este gratuit și confidențial și poate fi accesat de orice persoană.