Prefectul Iulian Timofei: ”Violența este inacceptabilă, însă violența în școli este cu atât mai condamnabilă și intolerabilă! Imediat după mediatizarea acestui caz, în cursul zilei de miercuri, 13 martie, am convocat conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Brăila pentru o analiză a incidentului (…)”.
Deja vorbim despre un caz complicat la Liceul ”Anghel Saligny”! Dacă în dimineața zilei de 13 martie a.c., când reporterii noștri au luat legătura atât cu directorul Dumitrescu Adriana Elena, cât și cu inspectorul general al ISJ Brăila, Cătălin Canciu, și cu IPJ Brăila, lucrurile păreau cât de cât clare, astăzi, situația pare departe de a se fi lămurit. Cu două zile în urmă, Cătălin Canciu se arăta șocat de faptul că a aflat din presă despre existența unui dosar penal pentru lovire și alte violențe, în care se pare că un copil a fost lovit de un coleg de clasă și a ajuns la spital. La fel, domnul inspector general mărturisea că nu a fost informat din primul moment despre această situație, de către directorul Liceului ”Anghel Saligny”, ”așa cum ar fi fost normal”, adăugând că ”nu este prima dată când doamna director procedează așa”.
Astăzi, surpriză! Contactat din nou de ZC, domnul Canciu a revenit cu o declarație, din care transpare faptul că am prezentat lucrurile distorsionat, că situația la fața locului nu stă ”chiar așa” și că noi, jurnaliștii Ziarului Comunitatea, suntem chiar ultimii din rândul presei cu care ”să facă judecăți”, deși, oricum, nu intenționează deloc acest lucru. Bine că nu a spus că am inventat noi toată povestea!
De unde schimbarea de atitudine a domnului Canciu, nu știm să vă spunem. Putem doar să punem ”în oglindă” declarațiile domniei-sale din data de 13 martie a.c. și cea dată astăzi, 15 martie a.c.
Declarațiile inspectorului general din data de 13 martie a.c.
1. Rep: V-am sunat să vă cer un punct de vedere în legătură cu cazul dumneavoastră de la Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny” (Brăila) de la clasa a IV-a. Dumneavoastră ați fost informat despre copilul B. D.N. care este agresat de mai multe zile, iar acum două seri a ajuns la Spitalul Județean de Urgență (UPU)? Vreau să vă întreb dacă dumneavoastră, ca și conducător al instituției, ații fost anunțat de către conducerea liceului și dacă s-au luat măsuri. Vă mulțumesc și vreau sa va informez ca această convorbire este înregistrată pentru a va putea cita.
Insp. general:Da…Nu îmi spune nimic numele, B. parcă ați spus, și nu vreau declarația mea să vă inducă în eroare. Mă interesez și vedem dacă există cazul și de ce nu am fost anunțat și revin.
Rep: Am înțeles. vă doresc o zi frumoasă.
2. Rep: Alo,da?
Insp. general: Bună ziua domnu …, am revenit.
Rep: Da, domnul Canciu, vă rog.
Insp. general: Am vorbit și eu doamna directoare și într-adevăr nu m-a înștiințat, informat nici neoficial nici oficial, cum era cazul, și vom verifica dacă este o violență gravă, dacă a existat contact între cei doi elevi și vom declanșa toate procedurile legale.
Rep: Va mulțumesc și vă spunem, dacă sunteți interesat, vă putem pune la dispoziție filmările din exteriorul școlii și din interior, unde a fost agresat minorul ca să le puteți viziona. Doamna director ne-a spus ca are la cunoștința această problemă, însă grija dumneaei principală era cine a filmat și nu interesul copilului. De aceea v-am sunat pe dumneavoastră.
Insp: Cercetarea se va face la nivelul școlii și vreau sa rețineți acest lucru, în toate cazurile, fie că e violență ușoară sau gravă sau alte tipuri de violențe.
Suntem interesați de respectivele filmări și le puteți trimite pe adresa contact@isjbraila.ro
3. Inspectorul general al ISJ Brăila: ”Nu este prima dată când doamna Dumitrescu procedează așa. Dânsa vrea să rezolve totul la nivelul școlii, fără să implice inspectoratul. Adică și acum a băgat totul sub preș, cum se spune. Vom face o cercetare prealabilă, o cercetare disciplinară. Cercetarea nu se mai face la nivelul școlii (n.r. – domnul Canciu se referă la cercetarea disciplinară a unui director de unitate școlară), ci la nivelul inspectoratului, cum e și normal. Nu poate un salariat al unei instituții să-și judece șeful, nici în cele mai mari democrații. Noi vedem întâi ….poate doamna a făcut și nu a știut să ne explice”.
Rep: În momentul în care doamnei director i s-a adus la cunoștință faptul că s-a prezentat Poliția la spital și că există o investigație în această cauză, nu ar fi fost normal să vă anunțe? Măcar în momentul acela!
Canciu: ”Doamna trebuia să ne anunțe, să anunțe și Siguranța Școlară, să anunțe și Direcția pentru Protecția Copilului și pe noi, scrie clar în procedură, lucru pe care nu l-a făcut. Se pare că acuma ….după ce a sunat-o colegul dumneavoastră, am sunat-o și mi-a zis că îmi transmite o informare și i-am spus că e cam tardiv”.
Declarația inspectorului general al ISJ Brăila, Cătălin Canciu, din data de 15 martie a.c.
Rep: V-am sunat să vă întreb dacă ați demarat ceva în cazul de la ”Anghel Saligny”, până în momentul de față.
Insp gen Canciu: Eu?! Școala a demarat.
Rep: Păi, spuneați că în cazul doamnei ….
Canciu: Nu, doamnă, nu căutăm, haideți să nu căutăm acuma …. În primul rând că lucrurile nu sunt așa cum le prezentați dvs.
Rep: Mă scuzați, în ce sens nu sunt așa cum le prezentăm noi?
Canciu: Acolo sunt discutabile problemele dintre cei doi elevi și nu vreau să mă antepronunț, pentru că nu trebuie să mă antepronunț. După ce există o cercetare, în cazurile de violență, așa cum spune procedura, vedem dacă dna directoare are vreo vină sau nu.
Rep: Păi, dvs ați spus că nu v-a sesizat, că nu v-a anunțat….
CC: Da, d-na, da, da, o să fac lucru ăsta, o să analizăm, dacă o să fie cazul, după ce termină ancheta. S-a întâmplat pe 11 (11 martie a.c.), în ziua de 12 s-a anunțat la UPU, deci într-un timp atât de scurt încât nici trenul nu ajunge din punctul A în punctul B.
Rep: Mi se pare ciudată schimbarea dvs de optică. Prima dată mi-ați spus că ați mai avut niște probleme cu doamna director …
CC: Este aceeași optică! Bun, și dvs ce vreți acuma?
Rep: V-am întrebat dacă ați demarat o investigație.
CC: Ce am spus când am discutat? Doar v-am spus că atunci când vom avea niște rezultate, vi le comunic. Dacă dvs mă sunați zilnic, activitatea mea nu este legată numai de Anghel Saligny și de situația d-nei directoare. După ce am discutat cu dvs, am realizat că m-am pripit când v-am spus că gata, mă duc și….Stați să vedem cum stau lucrurile și….
Rep: Nu este adevărat că doamna nu v-a anunțat?
CC: M-a anunțat după ce m-a sunat colegul dvs.
Rep: Dvs mi-ați spus că ar fi trebuit să vă anunțe de prima dată, de când a anunțat Poliția pentru Siguranța Școlară.
CC: A început demersurile. N-aș vrea să mă pun acuma să-mi judec colegii așa. V-am spus că în momentul în care am niște rezultate sau rezultatele finale, vi le comunic.
Rep: Tot dvs mi-ați spus că de prima dată, conform protocolului, ar fi trebuit să anunțe Inspectoratul Școlar Județean, Direcția pentru Protecția Copilului, Poliția, lucru pe care nu l-a făcut. Sunt vorbele dvs, eu nu v-am pus nimic din context.
CC: Așa cum am înțeles eu! În momentul în care m-am dus la școală, era Poliția deja acolo.
Rep: Dar dvs ați aflat de la presă și nu era normal. Trebuia să aflați de la dna director, cel puțin dvs așa mi-ați spus.
CC: Da, dar nu o să mă pun acuma să fac judecăți cu presa și în special cu dvs. Să facem aceste judecăți, dacă sunt, în structurile noastre de conducere.
Rep: Să văd dacă am înțeles bine: dacă veți considera necesar, o veți cerceta disciplinar pe dna director, dacă nu, nu.
CC: V-am explicat, va fi cercetare prealabilă care se face într-un consiliu de administrație al Inspectoratului, oamenii își spun punctul de vedere, se supune la vot. Până atunci și până acolo, trebuie să vedem dacă evenimentele succedate în acest caz sunt așa cum spune mama elevului, sunt cum spune școala, sunt cum spun ceilalți elevi și ceilalți părinți și așteptăm finalul. Pentru că eu am alte informații de la Poliție, de la Direcția pentru Protecția Copilului altele, haideți să vedem ce se întâmplă. Cum să-mi permit eu ….da’ mă dă dna directoare în judecată, cum să-mi permit eu să o iau înainte de a finaliza niște proceduri pe care legea le explică foarte clar. Vă sun eu atunci când am suficiente informații. O să vă citez din rezoluția comisiei de anchetă sau o rog pe dna directoare să vă transmită. La fiecare om, fie director, fie elev, fie părinte, fie orice actor din sistemul nostru de educație, trebuie să-i apărăm prezumția de nevinovăție. Beneficiarul sistemului de educație, copilul, trebuie și este tratat cu maximă seriozitate și primul.
Prefectul Județului Brăila monitorizează!
Cu privire la acest caz aflat în desfășurare, prefectul Iulian Timofei a precizat, printr-un comunicat, următoarele:
”Violența este inacceptabilă, însă violența în școli este cu atât mai condamnabilă și intolerabilă! Imediat după mediatizarea acestui caz, în cursul zilei de miercuri, 13 martie a.c., am convocat conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Brăila pentru o analiză a incidentului de la Liceul Anghel Saligny. În cazul de față, a fost deschis un dosar penal și se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe. Am fost și sunt în legătură permanentă cu conducerea IPJ Brăila, urmărind îndeaproape mersul anchetei, în limitele competenței Instituției Prefectului.
Educația este un drept fundamental al fiecărui copil, iar un mediu școlar sigur și protejat este crucial pentru dezvoltarea lor sănătoasă și succesul academic.
Părinții, elevii, cadrele didactice și autoritățile locale trebuie să colaboreze strâns pentru a identifica și aborda factorii de risc în ceea ce privește violența în școli, inclusiv pentru intervenții de consiliere și educație pentru a preîntâmpina astfel de episoade nedorite și pentru rezolvarea pașnică a conflictelor.
Trebuie să facem front comun pentru că școlile nu pot fi lăsate să se descurce singure în fața unor acte de violență.
Fiecare instituție, în aria sa de competență, trebuie să-și facă treaba inclusiv pe partea de prevenție, iar atunci când, din păcate, apar astfel de evenimente nedorite să acționeze prompt.
În ceea ce privește structurile de ordine publică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și structurile Poliției Locale, se pune accent pe prezența cât mai activă a polițiștilor și jandarmilor în școli și în zona adiacentă a unităților de învățământ.
Într-un efort comun și susținut trebuie creat un mediu școlar sigur și pozitiv, în care fiecare elev se simte protejat și încurajat să-și atingă potențialul maxim”.
Direcția pentru Protecția Copilului a început propria investigație
Simona Cimpoae, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului Brăila a fost informată, printr-un e-mail, primit din partea conducerii Liceului ”Anghel Saligny”, în după-amiaza zilei de 13 martie a.c., despre cazul copilului care a ajuns la UPU. Directorul Cimpoae a luat legătura cu directorul Dumitrescu Adriana care i-a spus că nu știe dacă a avut loc sau nu vreo agresiune asupra acelui elev și că nu se pronunță până când nu este finalizată ancheta Poliției. ”Noi am vorbit deja cu cele două mame, a copilului agresat și a celuilalt copil, și am stabilit o întâlnire pentru ziua de luni, 18 martie a.c., la sediul nostru, întâlnire la care vor veni mamele însoțite de copii. În funcție de rezultatul acestor discuții, vom vedea ce intervenții specializate sunt necesare în cazul acesta”, a declarat Simona Cimpoae
Directorul DGASPC a precizat că, anterior, nu a existat nicio sesizare din partea liceului, cu privire la existența vreunui caz de bullying, a cărui victimă să fi fost minorul B.N.D. Pe de altă parte, mama copilului spune că, la scurt timp după transfer, băiatul i-a spus că are probleme cu un coleg de clasă și că imediat a luat legătura cu învățătoarea. Inițial, a avut parte de înțelegere:”Doamna învățătoare mi-a spus că T.D. este copilul ei problemă de cinci ani de zile, dar că nu are ce să facă”. După aceea, situația s-a schimbat.
Vasilica B. mai spune că directorul Dumitrescu nu i-a propus să discute cu consilierul despre eventualele probleme de ordin psihologic ale copilului, iar copilul, întrebat de directoare dacă vrea să fie prieten cu celălalt băiat, a spus că nu, nu dorește acest lucru, pentru că acesta este agresiv și cu alți colegi, nu doar cu el. Vasilica B. a mai precizat că a ajuns prima dată la Poliție cu băiatul ei, la sfârșitul lunii februarie, tocmai pentru că nu s-au luat măsuri la nivelul unității de învățământ. Atunci a primit asigurări din partea polițiștilor de la Siguranță Școlară că vor veni la liceu și vor discuta cu copiii în sala de clasă, lucru care, spune doamna B., nu s-ar fi întâmplat. Adică niciun polițist nu a discutat cu copilul domniei-sale, doamna neștiind dacă polițiștii au ajuns, totuși, la un moment dat, la liceu.
Prin urmare, avem mai multe întrebări fără răspuns:
1. Când a fost semnalat bullying-ul, asupra minorului B.D.N. și ce măsuri au fost luate?
2. Dacă se confirmă sesizarea de la Poliție, de la sfârșitul lunii februarie, în cât timp directorul liceului ar fi trebuit să contacteze ISJ și DGASPC Brăila?
3. De ce a fost necesar ca ISJ Brăila să afle de la Ziarul Comunitatea că este în lucru un dosar penal, cu privire la o posibilă agresiune în incinta Liceului ”Anghel Saligny”, survenită după un posibil conflict între doi elevi?