Evenimentul lunii mai la Muzeul Brăilei – Secția Istorie Modernă și Contemporană, îl constituie mini-expoziția dedicată începuturilor circulației automobilului în România.Exponatul lunii este un permis de conducere din anul 1941, eliberat pe numele maiorului Ursache Emil, ofițer activ în Armata Română, născut la data de 7 iulie 1900, în orașul Deva.
Primul permis pentru automobile, cu coperta în trei culori, a apărut în România în anul 1921 și conținea, potrivit muzeulbrailei.ro, Legea privind Circulația Automobilelor, publicată la 1 aprilie 1929, precum și regulamentul de aplicare al legii.
Permisul cuprindea fotografia și semnătura titularului, anul nașterii, naționalitatea, profesia, data emiterii, pagini libere pentru înscrierea pedepselor și prezentarea periodică obligatorie pentru recensământul șoferilor și automobilelor.
Permisul maiorului Ursache a fost înregistrat cu nr. 517, la data de 10 iulie 1941 și a fost emis de Serviciul Circulație al Poliției București. Documentul are dimensiunea de 7×11,5 cm (cam cât o carte de identitate actuală), coperta de culoare maro, cartonată. În cele 28 de pagini sunt înscrise datele posesorului, sancțiuni și pedepse, iar în ultima parte, regulamentul de circulație.
Mini-expoziția mai cuprinde o lucrare cu semne rutiere din perioada interbelică, fotografii și reclame cu automobile și a fost realizată de Viorica Preda, muzeograf; Viorel Stoian, șef secție, Daniela Puia, conservator – Secția Istorie Modernă și Contemporană, foto Cristian Pușcașu.