Potrivit Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, ”unitățile neacreditate nu mai primesc finanțare din fonduri publice”.
Furcile caudine
În perioada 26 – 30 iunie a.c., Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila – Corpurile A – E a trecut prin etapa a II-a de evaluare – vizita, în vederea obținerii unei noi acreditări pentru următorii 5 ani.
În prima etapă – previzita, evaluatorii au analizat documentele solicitate de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate și transmise online de către unitățile medicale. ”Comisia de evaluare a fost compusă din 11 membri, dintre care trei, cu rolul de observatori. Practic au evaluat tot: situația secțiilor, partea tehnică, activitatea farmaciilor. Pentru fiecare sector de activitate în parte a fost întocmită și predată documentația online, în cadrul primei etape, iar acum, comisia a verificat datele respective, în timpul discuțiilor cu toți factorii responsabili (echipa de conducere, medici – șefi de secții, asistenți șefi) și cu ocazia inspecțiilor pe secții”, a precizat directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila, dr. Dragoș Voicu.
Concret, evaluatorii au verificat dacă șefii structurilor și angajații înțeleg conceptul de management al calității și dacă aceștia sunt cu adevărat preocupați de îmbunătățirea activității. Pe de altă parte, au vrut să stabilească, împreună cu conducerea spitalului, care sunt neconformitățile și cum ar putea fi remediate.
La finalul celor cinci zile de vizită, evaluatorii au dat de înțeles că s-au edificat.
”În concluzie, a fost bine, spre foarte bine și sperăm la un nivel bun de acreditare. Nivelul doi ar fi nemaipomenit, dar vom vedea. Urmează etapa a III-a și anume, post vizita, în cadrul căreia vor studia documentele pe care le-au solicitat și vor întocmi un raport de evaluare pentru Comisia Centrală, raport în baza căruia va fi elaborat raportul de acreditare”, a declarat dr. Voicu.
Potrivit Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, ”lipsa acreditării nu interzice funcționarea, deci unitățile sanitare neacreditate vor putea funcționa în baza Autorizației Sanitare de Funcționare, dar fără a primi finanțare din fonduri publice”.
Pacienți nemulțumiți, personal insuficient
Cu siguranță va mai trece ceva timp, până când raportul de acreditare va fi gata. Până atunci, conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila are multe lucruri de rezolvat. O problemă ”spinoasă” rămâne relația personalului medical cu pacienții, aceștia din urmă fiind de foarte multe ori nemulțumiți de lipsa de comunicare și de empatie a cadrelor medicale. Medicul Dragoș Voicu le dă dreptate: ”Sunt de aproape 3 ani director medical și mi-au trecut prin mână zeci de astfel de plângeri. Unele nu erau justificate, dar în cazul altora, a trebuit să le dau dreptate. Am purtat numeroase discuții cu șefii de secții, am organizat cursuri special pentru a învăța personalul medical cum trebuie să se comporte cu pacienții și deja se vede o ameliorare. Suntem departe de obiectivul final, dar există speranțe că vom reuși nu doar să le schimbăm optica despre relația cu pacienții, ci să vedem și o îmbunătățire în relațiile de colaborare interpersonale, pentru că și aici avem probleme. Pe de altă parte, îi înțeleg și pe medici. Permanentul deficit de personal ne îngreunează activitatea, intervine oboseala și de aici, poate, lipsa de răbdare sau de empatie. Spre exemplu, la UPU avem doar șase medici urgentiști, în condițiile în care, conform schemei, ar fi nevoie de 20. La fel, în secțiile de ATI din corpurile B și D (n.r. – Spitalul 3 și Maternitatea) există, de asemenea, deficit major de medici. Am tot organizat concursuri, dar nu s-a înscris nimeni. Vom continua să organizăm, mai ales că de un an de zile suntem spital clinic și medicii tineri vor fi poate mai interesați să vină la noi, nu numai pentru un salariu mai bun, ci având și posibilitatea să lucreze în învățământ și cercetare, ori să-și dea doctorate, să se dezvolte profesional. În plus, de la CJ li se asigură locuință gratuit”.