Cantina Liceului ”Edmond Nicolau” a fost închisă de comisarii CJPC Brăila
La data de 28 februarie a.c., au fost organizate acțiuni de control la Liceul Tehnologic ”Edmond Nicolau” – condus de prof. Ene Magdalena și Liceul cu Program Sportiv (director Gheorghiță Dan Mihai), ambele din municipiul Brăila.
Pentru neregulile constatate, comisarii CJPC Brăila au aplicat următoarele sancțiuni şi măsuri:
- 2 amenzi contravenționale în valoare de 17.000 lei; (Liceul Tehnologic Edmond Nicolau)
- 3 avertismente; (din care două la Liceul cu Program Sportiv);
- oprirea definitivă de la utilizarea în cadrul cantinelor școlare a materiilor prime nesigure și distrugerea acestora;
- s-a dispus informarea corectă, completă și precisă, în meniul existent, în cantinele școlare a gramajelor/porție, aditivii utilizați, etichetarea nutrițională și mențiunea “produs congelat/decongelat” atunci când este cazul pentru fiecare preparat culinar;
- oprirea temporară a prestării serviciilor în cantina Liceului Tehnologic ”Edmond Nicolau” Brăila până la remedierea deficiențelor constatate și intrarea în legalitate a operatorului economic.
Principalele nereguli întâlnite au fost: Liceul Tehnologic Edmond Nicolau: - condiții improprii de lucru în blocul alimentar:
- plafonul cu infiltrații și exfolieri ale varului, sistemele de ventilație neigienizate și cu zone de rugină, gurile de acces către acoperiș, cu rugină;
- pardoseala deteriorări pe anumite porțiuni (gresie spartă);
- uscarea blaturilor din PVC și material lemnos pe radiatoarele existente în locație;
- folosirea unor mese de lucru cu blat din material lemos;
- depozitarea alimentelor preambalate pe rastele cu schelet metalic cu vopsea exfoliata, prevăzute cu polițe din material lemnos cu zone deteriorate;
- lipsa monitorizării zilnice a parametrilor de microclimat;
- depozitarea legumelor pe treptele de acces către subsolul unitatii;
- depozitarea necorespunzătoare a condimentelor în ambalaje provenite de la alte materii prime sau produse finite utilizate (ex.: găleți PVC de la iaurt), în cuvele chiuvetei din inox; Nereguli la Liceul cu Program Sportiv Brăila:
- folosirea unor agregate frigorice cu rugină;
- folosirea unor farfurii din ceramică cu porțiuni ciobite, neigienizate corespunzător;
- folosirea unor ustensile neprofesionale ;
- folosirea unei mese de lucru cu blatul de întăritură degradat;
- lipsa kit-ului pentru monitorizarea gradului de ardere al uleiului din friteuze, a graficului de schimb a acestuia, precum și a contractului pentru predare a uleiului uzat;
- folosirea unor materii prime congelate, cu ambalaje deteriorate/deformate, neputându-se asigura astfel integritatea acestora;
- lipsa, din meniul afișat, a mențiunilor cu privire la: gramajele/porție, aditivii utilizați, etichetarea nutrițională și informația că produsul provine din produs congelat/decongelat.


