“Săptămâna Protecției Civile”, ce a debutat la data de 26 februarie a.c., s-a încheiat cu prezentarea principalelor activități desfășurate, în cadrul unei conferințe de presă găzduită de ISU ”Dunărea” Brăila.
Așa cum ne-a informat inspectorul șef, col. Cristian Ion, săptămâna a cuprins următoarele acțiuni:
- Exerciții de evacuare, lecții demonstrative de prim ajutor, instruiri cu elevii și personalul didactic și nedidactic în caz de cutremur și incendiu la Colegiul Național ”Nicolae Iorga”, Colegiul Economic ”Ion Ghica”, Școala Postliceală ”dr. Luca”, Școlile gimnaziale: ”Sf. Andrei”, ”Fănuș Neagu” din municipiul Brăila și din comunele Bordei Verde, Frecăței și Ulmu; Grădinițele nr. 1 ”Narcisa”, 2, 6 ”Raza de soare” și 49 din municipiu.
- Au fost angrenate, în toate exercițiile, și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din toate localitățile. De asemenea, au fost afișate materiale informative la sediile primăriilor, iar altele au fost distribuite populației în locuri aglomerate, în gospodării, lăcașuri de cult și în unitățile de învățământ.
- ”Ziua Porților Deschise” (în perioada 28.02 – 02.03.2025) a angrenat toate subunitățile inspectoratului și s-a bucurat de participarea elevilor și cadrelor didactice de la Liceul de Artă ”Hariclea Darclee”, Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga” și Școala Gimnazială ”Dr. Luca”;
- Au fost distribuite peste 1500 materiale informative privind comportarea în caz de cutremur în cadrul activităților desfășurate; ”Miercurea alarmelor” – 26.02.2025 – a fost momentul în care a fost acționat sistemul de alarmare la nivelul unităților administrativ teritoriale, în intervalul orar 10.00 – 11.00. Doar în municipiul Brăila alarmele au tăcut, motivarea primarului Marian Dragomir fiind aceea că a fost anunțat prea târziu, deși acțiunea a fost dictată de la nivelul IGSU și a fost mediatizată la nivel național. Așa cum preciza colonelul Ion Cristian, primarul Brăilei nu a aflat nici mai devreme, nici mai târziu decât edilii altor municipii reședințe de județ. Și pentru că nu este prima dată când apar neînțelegeri între Primărie și ISU, pe tema sirenelor care tac, conducerea inspectoratului își manifestă speranța că va fi ultima dată, așa încât brăilenii să deprindă exercițiul alarmelor.
- Activitățile de informare preventivă, au fost realizate cu sprijinul personalului clerical și au fost desfășurate premergător sau după încheierea slujbelor religioase la Biserica Sf. Mihail și Gavril, Biserica Greacă, Biserica Sf. Dimitrie cel Nou, Mănăstirea Lacu Sărat și la bisericile din Chiscani, Ianca, Însurăței și Făurei.
-, Au fost organizate Puncte de informare preventivă pe str. M. Eminescu la Târgul Mărțișorului, supermarketurile Brăila Mall, Kaufland Dorobanți, Jumbo, Centrul orașului Ianca, Casa de Cultură Făurei, Parcul Central din Însurăței. - Cu acest prilej, un ofițer și trei subofițeri, care au obținut rezultate foarte bune în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, au fost înaintați în gradul următor, iar un ofițer și 11 subofițeri, din cadrul Formațiunii de Protecție Civilă, au fost citați prin ordin de zi pe unitate.
- Totodată, în perioada 24 – 27.02.2025, s-au desfășurat competiții sportive la minifotbal, tenis de masă și șah, la care vor participat pompierii brăileni.