Premieră europeană! România a decis să blocheze accesul la anumite site-uri
Moartea online
În primele șase luni ale anului, polițiștii CCO și procurorii DIICOT au destructurat nu mai puțin de 28 de grupuri de crimă organizată, specializate în traficul de droguri. În încercarea de a contracara fenomenul ce pare scăpat de sub control, s-au organizat 1.475 de percheziții domiciliare, la nivel național, 1.400 persoane au fost reținute și/sau arestate și au fost confiscate 392 kg de droguri. Totodată, pe teritoriul României au fost descoperite (și apoi distruse) 29 de culturi ilicite de cannabis.
Pentru că, în foarte multe cazuri, consumatorii de stupefiante se aprovizionează cu droguri din mediul online, Poliția Română a venit cu o soluție inedită, la nivel european: blocarea accesului la 20 de site-uri care oferă, spre vânzare, diferite tipuri de substanțe psihoactive. Este vorba despre o restrângere a accesului la droguri, prin intermediul Internetului, nicidecum despre controlul absolut; de aceea, în perioada următoare, se vor adăuga alte și alte magazine virtuale, pe lista neagră a IT-iștilor din IGPR, în colaborare cu cei din mediul privat. Mai jos, vedeți mesajul ce va fi afișat de fiecare dată când consumatorii de droguri vor încerca să acceseze un site pus la index.
Substanțele psihoactive au apărut pe piața drogurilor din România în anul 2009, iar în 2019 au înregistrat cel mai mare nivel al consumului în populația generală, fiind cele mai consumate droguri ilicite din țara noastră. În prezent, la nivel național, ne confruntăm cu o problematică amplă referitoare la consumul acestor substanțe în rândul minorilor, tocmai pentru că sunt foarte ușor de achiziționat pe Net. Și în Brăila, consumatorii de droguri sintetice ajung frecvent la UPU, așa cum precizam într-un material. Găsiți articolul aici.
Există foarte multe site-uri care comercializează ”prafuri” sintetice periculoase, iar micul trafic printre adolescenți are loc chiar în incinta unităților de învățământ. Precum se știe, impactul asupra sănătății tinerilor este devastator!
Deși UE a somat România încă din 2022 să introducă legislativ, în categoria drogurilor, mai multe substanțe psihoactive, de-abia anul acesta au fost aduse modificările necesare la Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri. Au fost introduse două tabele anexă, prin care 3-CMC, 3-MMC, Euthylone, Brorphine și Metonitazene sunt trecute acum în categoria drogurilor de mare risc, iar traficanții riscă până la 10 ani de închisoare dacă le distribuie în rândul consumatorilor.
Consumul de 3-CMC și 3-MMC creează rapid dependență, iar cele mai frecvente simptome sunt palpitațiile și halucinațiile.