21 de brăileni ajunși la UPU, au recunoscut că au consumat etnobotanice. Aflați ce anume îi dă de gol pe cei care se droghează
Fenomen
Consumul de stupefiante în rândul tinerilor brăileni devansează, pe alocuri, consumul de alcool. Grupările criminale de trafic de droguri de mare risc au înflorit în ultimii ani, chiar dacă și acțiunile pe linie de crimă organizată s-au finalizat cu zeci de condamnări. Capturile importante de pastile, prafuri și ierburi ilicite sunt rare, majoritatea celor care ajung în spatele gratiilor fiind mici distribuitori, ”plevușca” traficanților, asupra cărora (sau la perchezițiile domiciliare) fiind descoperite cantități mici de droguri, de ordinul zecilor sau sutelor de grame. În aceste condiții, cu ”peștii cei mari” rămași în libertate, sunt recrutați rapid alți distribuitori care să-i înlocuiască pe cei eliminați de pe străzi, de acțiunile CCO și DIICOT. Este o practică împământenită printre greii din lumea interlopă: arunci ”vaca bătrână” în râu, pentru a distrage atenția crocodililor, în timp ce cireada trece liniștită prin apă, câțiva metri mai departe.

Micii distribuitori de cannabis sau de noi substanțe psihoactive sunt recrutați și din rândul liceenilor. Vorbiți la întâmplare cu un elev de liceu și întrebați-l dacă la el în școală se distribuie droguri sau dacă știe măcar un elev care se droghează. Ar trebui să faceți acest exercițiu mai ales dacă aveți copii. Răspunsurile s-ar putea să vă ia prin surprindere!
La UPU Brăila ajung săptămânal tineri ale căror simptome trădează consumul de stupefiante. Medicii sunt în alertă de fiecare dată când pacienții prezintă agitație psihomotorie, tahicardie, dispnee, simptomatologie care se ameliorează după tratamentul nespecific aplicat în regim de urgență. De multe ori însă, aceștia nu recunosc consumul de substanțe psihoactive, dar sunt și cazuri când frica de moarte alungă inhibițiile.
Potrivit statisticii realizate la nivelul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Brăila, anul trecut, 43 de brăileni (majoritatea tineri) care au avut nevoie rapid de îngrijiri medicale, au recunoscut că au consumat etnobotanice. Lunile ”de vârf” au fost ianuarie și octombrie 2022, cu 7, respectiv, 9 astfel de cazuri. Au urmat lunile februarie și noiembrie, cu câte 5 cazuri, martie și septembrie (cu câte trei consumatori), un caz în luna iulie și câte două pentru fiecare din celelalte luni din an.
În primele șase luni ale acestui an, situația se repetă, în sensul că numărul celor care au admis consumul de etnobotanice, drept cauză a stării de rău, se păstrează în aceiași parametri. În lunile ianuarie și aprilie, cinci pacienți au recunoscut consumul, 4 în iunie, trei în lunile martie și mai, doar un caz în luna februarie, în total, 21 de pacienți.
Semnele consumului de droguri
Adolescenții au lumea lor din care, deseori, își exclud întru totul părinții. ”Vârsta critică”, așa cum o denumesc adulții, este caracterizată de inceritudine, ieșiri temperamentale sau tendința de izolare, chiar dacă nu toți copiii se manifestă exagerat. Specialiștii Agenției Naționale Antidrog atrag atenția asupra anumitor comportamente și obișnuințe ale tinerilor care ar trebui să-i pună în gardă pe părinți. Iată ce NU trebuie să treceți cu vederea, dacă observați la copilul adolescent:

– hainele îi miros a fum de marihuana (fetid-înțepător) sau a parfum mult prea puternic și, dintr-o dată, nu-i lipsește guma de mestecat;
– are ochii roșii, pleoapele umflate și pupilele contractate;
– poartă vara tricouri cu mânecă lungă, ca și cum ar vrea să-și ascundă brațele de privirile celorlalți;
– are frecvent sângerări nazale (consumul de cocaină erodează cartilagiile);
– are arsuri ciudate pe buze sau pe degete (pipele metalice folosite la inhalarea drogurilor, lasă astfel de urme);
– are bubițe sau coșuri în jurul gurii, iar nasul îi curge permanent, fără să fie răcit;
– dintr-o dată, copilul a devenit furios, tăcut sau prea retras, iar acest comportament tinde să se permanentizeze;
– trece brusc de la agitație la muțenie și este mult prea obosit pentru a-și mai face temele sau a se ocupa de igiena personală;
– sustrage sume de bani, vine acasă din ce în ce mai târziu și refuză să vă spună cum, unde și cu cine și-a petrecut timpul.
Acestea sunt doar câteva semne ale posibilului consum de stupefiante. Asta nu înseamnă că un copil mai dificil este obligatoriu sub influența drogurilor, dar este bine să găsiți o cale de dialog cu el și să aflați ce i se întâmplă. În cele mai multe cazuri, nu drogurile sunt responsabile pentru atitudinea antisocială a adolescentului, ci schimbările specifice vârstei.