Producătorul s-a confruntat cu un caz similar la Brașov, în iunie 2022, iar săptămâna trecută, un autobuz din același lot, tot în Brașov, a luat foc la o stație de încărcare, potrivit publicației litera9.com
Cauzele incendiului
În seara zilei de 19 septembrie a.c., la orele 18.00, a luat foc primul autobuz electric din Brăila. Evenimentul a făcut înconjurul țării și toată lumea s-a bucurat că vehiculul era parcat și nu erau călători la bord, în momentul izbucnirii incendiului. Imaginile prezentate în premieră de ziarul nostru, pe contul de socializare, arată cum în partea din spate, autovehiculul este cuprins de flăcări și fum dens.
Cu mare greutate, incendiul a fost localizat, iar pompierii au păzit autobuzul toată noaptea de marți spre miercuri, udând în permanență resturile carbonizate. Așa cum precizam, bateriile cu acumulatori pe bază de litiu se pot reaprinde în orice moment, chiar și la 24 de ore de la așa-zisa lichidare a unui incendiu, dacă vehiculul nu este scufundat într-un bazin plin cu apă. Și cum în țară există foarte puține astfel de bazine (și niciunul suficient de mare, încât să cuprindă ditai autobuzul!), pe partea de est a României, pompierii se descurcă cum pot. Au la dispoziție doar camere de termoviziune, cu ajutorul cărora pot detecta alte posibile focare. Intervenția ISU Brăila a luat sfârșit în dimineața zilei de 20 septembrie a.c., iar autobuzul a fost transportat la un depozit BRAICAR.
Potrivit ISU Brăila, cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit electric.
Autobuz nou
Contactat de ZC, la puțin timp după izbucnirea incendiului, primarul Marian Dragomir a precizat că a luat legătura cu producătorul german, aducându-i la cunoștință incidentul. Astăzi, o comisie venită din Germania s-a întâlnit cu reprezentanții municipalității și, potrivit unor surse, s-a hotărât deja livrarea unui vehicul nou, în schimbul celui distrus de foc, dat fiind că toate autobuzele electrice din Brăila sunt în perioada de garanție.
Același producător, trei evenimente similare
Brăila nu este singurul oraș din țară care a achiziționat, prin fonduri europene, autobuze electrice. Același producător a livrat vehicule similare în mai multe municipii, printre care și Brașov, locul unde, până acum, două autobuze electrice au luat foc, în condiții bizare. Primul eveniment, consumat în orașul de la poalele Tâmpei, a avut loc în iunie 2022, când vehiculul plin cu călători s-a aprins ca o torță. Primarul Brașovului a decis atunci scoaterea de pe traseu a tuturor autobuzelor electrice, pentru verificări amănunțite, acestea revenind în trafic o lună mai târziu. Al doilea eveniment este consemnat de publicația litera9.com și s-a produs săptămâna trecută: ”În săptămâna 4-10 septembrie 2023, a fost solicitată intervenția ISU pentru un început de incendiu la un autobuz electric SOR. În timp ce autobuzul se afla tras la o stație de încărcare rapidă la capătul traseului 36, pe Independenței, conducătorul autobuzului a apelat 112 și, în scurt timp, intervenția rapidă a ISU Brașov a făcut ca lucrurile să nu evolueze, începutul de incendiu care se manifesta cu degajare de fum fiind lichidat. ISU Brașov a precizat că a fost folosit și un extinctor în cadrul intervenției”.
Prin urmare, evenimentul de la Brăila poartă numărul trei. N-ar fi rău ca și primarul nostru, urmând exemplul edilului șef brașovean, să decidă scoaterea temporară de pe trasee a tuturor autobuzelor electrice, în vederea unei revizii.
Citiți mai multe despre siguranța mașinilor electrice aici.