Un nou eveniment editorial la Muzeul Carol I, lansarea cărții ”Operațiunile militare și regimul de ocupație ale Puterilor Centrale în județul Brăila”
Joi, 29 iunie a.c., de la ora 11.00, cu ocazia Zilei Internaționale a Dunării, la Muzeul Brăilei Carol I – Piața Traian, nr. 3, sala „Regele Ferdinand și Regina Maria”, are loc lansarea cărții Operațiunile militare și regimul de ocupație ale Puterilor Centrale în județul Brăila. Cele două volume au la bază teza de doctorat cu același nume, semnată de Claudiu Sachelarie, apărute la Editura Istros 2023, în cadrul planului editorial susținut de Consiliul Județean Brăila.
Lucrarea va fi prezentată de prof. univ. dr. Silviu Lupașcu, prof univ. dr. Arthur Tuluș și conf. univ. dr. Ion Ghelețchi, în cadrul unui eveniment moderat de conf. univ. dr. Costin Croitoru, managerul Muzeului Brăilei „Carol I”.
Claudiu Sachelarie a absolvit Universitatea București – Facultatea de Istorie, în anul 2006 și a continuat la „Alma Mater Galatiensis” cu o teză de masterat, respectiv una de doctorat; în același centru a activat ca asistent universitar în cadrul Facultății de Istorie, Filozofie și Teologie.
Este preocupat de istoria locală contemporană, în special în timpul Primului Război Mondial, temă căreia i-a dedicat diverse contribuții – articole și comunicări.
„Motivația de a cerceta tema propusă are în vedere mai multe aspecte. În primul rând, un studiu care să cuprindă imaginea de ansamblu a întregii zone brăilene ocupate de armatele Puterilor Centrale nu există. Județul Brăila a jucat un rol important pentru Puterile Centrale, mai ales pentru Germania, din mai multe motive: Brăila reprezenta un punct strategic defensiv sau ofensiv care închidea Linia Siretului la Dunăre; portul brăilean era cel mai important loc al sistemului de producție și transport al cerealelor din România; portul modern și calea ferată ofereau mijloacele pentru a transporta în mod eficient cerealele românești, și mai târziu ucrainene, în Germania. Germania a avut ca obiectiv, după ocuparea a două treimi din teritoriul României, rechiziționarea celor mai importante două resurse ale țării: petrolul și cerealele. Astfel că Brăila va fi pentru doi ani, între ianuarie 1917 – noiembrie 1918, unul din cele mai importante orașe pentru Puterile Centrale.
Lucrarea este alcătuită din două volume. Volumul I cuprinde cinci capitole. Anexele primului volum cuprind hărți, fotografii, diagrame și tabele care constituie în majoritate surse inedite și oferă o completare imagistică a întregii lucrări.
Al doilea volum cuprinde o selecție de documente germane, culese din Arhivele Militare din Freiburg și Berlin, care oferă o notă de autenticitate întregii lucrări.